Дали путерот треба да се чува во фрижидер? Еве ја вистината
Постојат два типа на луѓе во светот: оние кои чуваат путер во фрижидер (и кои речиси го уништуваат својот тост додека се обидуваат да го намачкаат), и оние кои го чуваат путерот надвор за да се намачка полесно на лебот. Но, дали путерот треба да се чува во фрижидер? Не мора. Еве, објаснуваме.
Дали е безбедно да се остави путерот надвор?
Да. Слично како лутиот сос, кечапот и другите неопходни работи за оставата, чајната кујна, ќе трае на собна температура подолго отколку што мислите: всушност десет до 14 дена.
Зошто? Високата содржина на маснотии на путерот го прави помалку подложен на бактерии, што го спречува веднаш да се расипува (и затоа повеќето делови од светот го чуваат путерот надвор). Но, бидејќи млечните производи во САД се пастеризирани, постои заблуда дека путерот треба да се чува во фрижидер. Накратко, САД користат високотемпературна краткотрајна пастеризација (HTST) на млекото, што ги убива бактериите во големи серии. Тоа е економично за производителите, но исто така го прави неопходно ладење. Но, поради релативно високата содржина на маснотии на путерот, тој всушност не треба да се чува строго како млекото.
Се разбира, ако вашиот путер има кисел мирис или вкус, мувла или промена на бојата, играјте го безбедно и фрлете го. Дотогаш, веројатно е добро да се јаде.
Како да направите путерот на собна температура да трае
Кога се чува во фрижидер, поголемиот дел од путерот ќе трае онолку долго колку што е истекот на рокот (околу четири месеци). Еве што можете да направите за путерот на собна температура да трае 14 дена:
Минимизирајте ја изложеноста на светлина, топлина и воздух. Изложеноста на воздухот ќе ги оксидира маснотиите во путерот, што го прави поподложен на расипување. Светлината и топлината, исто така, можат да ги разбијат молекулите на маснотиите, што е рецепт за труење.
Чувајте го во непроѕирен, херметички сад за путер. Француски (и супер симпатичен) сад за путер ќе заштити од секаква изложеност.
Оставете го солениот путер (несолен во фрижидер). Солта има својства на конзерванс, така што солениот путер има подолг рок на траење на шанкот. Слично како пастеризацијата, тој исто така штити од бактерии.
Ако вашиот дом е потопло од вообичаено или ако си одите неколку дена, ставете го путерот во фрижидер. (Освен ако вашето домашно милениче не знае како да го користи тостерот, претпоставуваме.)
Како да замрзнете путер
Путерот со собна температура е божествен за секојдневна употреба, но добро е да имате резерва за која вашите деца забораваат да ви кажат и за вашите желби за леб од банана доцна во ноќта. Најдоброто место за долгорочно складирање? Вашиот замрзнувач. Путерот ќе се чува цела година во замрзнувач ако се складира правилно – затворен е и во оригиналното пакување, чувајте го како што е. Ако сакате да замрзнете путер што е делумно искористено, извадете ја восочната хартија, завиткајте го путерот во пластична фолија, вратете ја целата работа во восочната хартија и замрзнете. За путер што е во када или контејнер, извадете го капакот, ставете парче пластична фолија врз путерот, вратете го капакот и чувајте ја целата работа во кеса за замрзнување.
За постепено омекнување на замрзнатиот путер, оставете го на врвот на рерната додека се загрева или преместете го во фрижидер преку ноќ. Ако треба брзо да омекнете едно или неколку цели стапчиња, користете ренде за сирење. Малите парчиња ќе се загреат на собна температура за кратко време. И, се разбира, секогаш има микробранова печка.
4 Замени за путер
Путерот е посебен и сакан поради својот уникатен начин да се направи се и сешто да има подобар вкус. Минималната потреба на FDA од млечна маст од 80 проценти за сите производи што се продаваат како путер може да има врска со тоа колку е чуден вкусот на тост, во печива, стопен на стек и пошироко. Иако е тешко да се најде вистинската рамноправност, има многу замени за путерот ако сфатите дека сте среде справување со тој сонлив рецепт за кроасан. Еве неколку алтернативи на кои веруваме:
1. Кокосово масло
Најдобрата веганска алтернатива
Тој е супер разновиден со млечен вкус на кокос кој сјае во слатките. Може да ги направи добрите како колачињата и питите покрцкави и потрошливи, но колачите и меките печива ќе бидат во основа исти. Тоа е одлична замена за рецепти кои бараат стопен путер, како кора за пита. Веганскиот путер е исто така опција, но малку повеќе од скапата страна.
2. Од зеленчук ( сончоглед, репка)
Најдоброто за печење и пржење
Бидејќи е направен од зеленчук, во суштина нема никаков вкус. Тоа значи дека може да исчезне зад сцената во речиси сè. Рецептите кои бараат ладен путер или путер на собна температура најдобро ќе функционираат со оваа замена.
3. Грчки јогурт
Најдоброто за торта или леб
Користете го ова за непобедливо влажни задоволства кои бараат една чаша путер или помалку. Ако има премногу влага во смесата, таа ќе излезе густа, па само прилагодете ги другите течности во рецептот за да одговараат на јогуртот.
4. Маслиново масло
Најдобро за пржење
Неговиот вкус е толку изразен што најдобро функционира со солени јадења. Сепак, тоа е достојна замена за стопениот путер и може да се користи во десерти доколку е потребно.