Дали микробрановата печка е штетна? Експертите конечно ги отфрлаат митовите и даваат совети кои можеби никогаш не сте ги слушнале

Дали микробрановата печка е навистина штетна или е само жртва на митови? Експертите ја откриваат вистината за зрачењето, губењето на хранливи материи и правилната употреба на овој уред.
Микробрановите печки се предмет на контроверзии со децении, од приказни дека „зрачат со храна“ до тврдења дека предизвикуваат болести. Сепак, научните докази велат поинаку. Експертите од Институтот за исхрана и физика јасно истакнуваат: со правилна употреба, микробрановата печка е безбедна, практична и дури може да зачува повеќе хранливи материи од традиционалните методи на подготовка.
1. Мит: Микробрановата ги убива сите хранливи материи
Секоја топлина го менува составот на храната, што важи и за рерната, шпоретот и микробрановата печка. Но, токму поради краткото време за готвење и помалата потреба од вода, микробрановата всушност помага да се зачуваат витамините растворливи во вода, како што се витамин Ц и Б комплекс.
2. Мит: Храната во микробранова е радиоактивна
Еден од најчестите митови. Микробрановите користат нејонизирачки електромагнетни бранови кои предизвикуваат триење помеѓу молекулите на водата – ова генерира топлина. Овие бранови не ја менуваат атомската структура на храната и не оставаат никакво „зрачење“ во неа. Затоа, храната во микробранова не е ништо повеќе „озрачена“ од водата загреана во котел.
3. Мит: Храната го губи вкусот и станува „гумена“
Ова не е мит, но не е ниту знак на штета. Храната од микробранова печка понекогаш ја менува текстурата, пицата нема да биде толку крцкава како од рерната. Ова е резултат на начинот на кој се загрева, но нема никаква врска со токсичност или губење на квалитетот.
4. Мит: Сите пластики се безбедни за микробранова печка
Пластиката е најчувствителната точка. Греењето на несоодветни пластични садови може да ослободи штетни хемикалии како БПА. Експертите препорачуваат да се користат само садови означени како „Microwave Safe“, како и стакло и керамика без метални делови.
Микробрановите се безбедни доколку се користат правилно
Микробрановите печки се ефикасни, заштедуваат време и можат да помогнат да се задржат хранливите материи во оброците. Најважно е да го користите правилниот уред, да не стоите до отворена врата и да избегнувате пластика без безбедносна етикета. Науката не ги поддржува тврдењата за штета, туку само укажува на потребата од одговорна употреба.