Дали лутата и зачинетата храна е опасна по здравјето?
Докторот објасни во кој случај треба да го намалиме внесот на зачинета храна и што да правиме за да си помогнеме после конзумирање на зачинета храна.
Вирален предизвик на TikTok, во кој целта е да се остане без вода и храна што е можно подолго по залак многу зачинета храна, заврши минатиот месец со трагична смрт на тинејџер. Иако сè уште не е целосно докажано дека токму овој потег довел до смрт, многумина се прашуваат дали зачинетата храна е толку опасна по здравјето.
И додека некои во индиски или мексикански ресторан ќе нарачаат најблаг интензитет на пикантност, други нема ни да трепнат на екстремно топли јадења. Која е причината за ова и што ги предизвикува овие сензации на прво место, објасни докторката Лиза Ганџу.
– Секој има различна толеранција за пикантност. На физиолошко ниво, многу работи се случуваат кога јадеме зачинета храна: почнуваме да се потиме, чувствуваме пецкање во усните и устата и чувство на печење на јазикот. Ова ја предизвикува хемиската врска на капсаицинот, активната состојка во зачинетата храна – рече таа и продолжи:
– Реакцијата што ја доживуваме кога јадеме зачинета храна е всушност болка, а проблемите настануваат кога човек има рефлукс или зголемено ниво на киселина во желудникот што предизвикува горушица. Тогаш е важно да се ограничи внесувањето на зачинета храна – вели тој.
Мексиканска храна
Кога станува збор за тоа зошто некои уживаат во зачинета храна, а други не можат да издржат, докторот објаснува дека толеранцијата зависи од низа фактори, меѓу кои генетската предиспозиција, животното искуство и честотата на консумирање на таква храна.
– Не постои точна причина зошто некои луѓе се почувствителни од другите. На пример, некои луѓе се почувствителни на црвено месо од другите, и тоа е истиот концепт. Тоа е генетско. Исто така, почестото јадење на зачинета храна ќе ја зголеми толеранцијата, особено ако сме пораснале на неа – вели докторката.
Експертите нагласуваат дека не постои граница на пикантност која не треба да се надмине и тврдат дека е малку веројатно дека само зачинетата храна ќе ве убие, освен во случај на алергиска реакција или чувствителност на некоја состојка.
Индиска храна
– Никогаш не сум слушнал дека зачинетата храна убила некого. Но, екстремната болка во стомакот предизвикана од ваквата храна може да доведе до катастрофални последици. Кога станува збор за предизвикот на TikTok, зборуваме за многу зачинета храна која предизвикува болка и телото буквално влегува во шок, како да ве избоделе со нож, а нивото на адреналин расте – објасни Ганџу, каде што истакна дека, и покрај овие непријатни ефекти, веројатноста за смрт од конзумирање на зачинета храна останува многу мала.
На крајот, докторот додал што да прави за да се ублажи чувството на печење и другите последици од зачинетата храна.
– Најдобар начин да се ослободите од премногу пикантност е да пиете или да јадете нешто високо со масти што ќе помогне да се неутрализира чувството. На пример, млекото би било одлична опција. Имено, капсаицинот е супстанца растворлива во масти, па нема да се разгради во вода, без разлика колку го консумирате. Гуми за џвакање и пастили за грло, исто така, го зголемуваат производството на плунка, што помага да се неутрализира стомачната киселина, додава таа.