Црниот лимон е нов хит во кулинарството

Дали сте слушнале за „црн лимон“ – сува, кафеава топка која всушност наликува на многу старо, збрчкано овошје и воопшто не е привлечно на прв поглед? Тоа е всушност сушена лимета која секојдневно се користи како зачин во јадењата на земјите од Блискиот Исток и Персискиот залив.
Сепак, овој необичен производ се повеќе се користи во модерните јадења со фузија и се појавува во западните кујни како егзотичен, ароматичен зачин. Може да се купи и во мелена форма, што го олеснува користењето, пишува Index.hr.
Како всушност се прави црниот лимон?
„Црниот лимон“ се прави така што се сушат цели лимети – најчесто со нивно варење во солена вода и потоа сушење на сонце додека не потемнат, стврднат и изгубат секаква влага. Нивната боја варира од темно кафеава до речиси црна, а внатрешноста е ароматична, концентрирана и лесно зачадена.
Вкусот потсетува на чадена, ферментирана лимета со ноти на киселост, лесна горчина и земјена арома на цитрус што на јадењето му дава длабочина и карактер.
Интересно е што овие „лимони“ се всушност дехидрирани кисело-горчливи концентрати – без додадени зачини, само природна ферментација и сонце. Однадвор изгледаат грозно, но кога ќе се отворат се ослободува мирис на цитрус.
Каде се користи црн лимон и зошто го сакаат готвачите
Во Ирак, Иран, Оман и во регионот на Персискиот залив, црниот лимон е стандарден зачин во чорби, супи и јадења со месо. Се користи цела (прободена со вилушка за ослободување на аромата), на парчиња или како фин прав – што е најпрактично за секојдневна употреба.
Се додава во јадења од јагнешко и говедско месо, мешунки и супи од леќа, рижото, па дури и во маринадите за пилешко и риба.
Вкусот што го дава е уникатен – длабока киселост, но без свежина на обичен лимон, со благи ноти на ферментација и горчливо-солен подтон, а делува и како природен засилувач на вкусот.
Како да направите црн лимон дома
Некои луѓе сами го прават овој домашен производ, а еве како можете да го направите и вие:
– Прво зовријте ја водата, по желба посолете малку, па во зовриената вода додајте цели лимес за кратко бланширање.
– Веднаш префрлете ги во ледена бања за да престане варењето, а потоа исушете ги темелно со чиста крпа.
– Потоа исушете ги лиметите на сонце или во рерна на ниска температура, вртејќи ги повремено за рамномерно да се исушат.
– Кога ќе станат темни и тврди како карпа, спремни се за употреба.
– Чувајте ги во затворен сад на суво и темно место – ќе траат со месеци.
Како да го користите црниот лимон во јадења
Ако купувате цели црни лимони, еве неколку практични совети:
– Пред готвење, прободете ги со вилушка или здробете ги со чекан за месо.
– Додадете ги цели во супите и чорбите – но отстранете ги пред да ги послужите.
– Ако користите прав – додадете го во смесата за зачини или маринадата (доволна е мала количина).