Четири негативни ефекти од секојдневното консумирање брза храна
Се чини дека брзата храна е на секој агол, а многу луѓе ги сакаат брзите, лесни и често евтинит и достапни избори. Сепак, редовното консумирање висококалорична брза храна сепак не изгледа како најздравиот избор.
Подолу се дадени некои несакани ефекти од редовното консумирање брза храна. Ова не значи дека изборот на брза храна повремено и во мали порции не може да се вклопи во вашиот план за здрава исхрана.
Може да се здебелите
Ако ги погледнете опциите во ресторан за брза храна, хамбургер, помфрит и газиран пијалак може да додадат најмалку 1.000 калории или повеќе во само еден оброк. Ова е особено точно ако изберете робусни бургери, поголем помфрит и обичен сок. Јадењето многу повеќе калории отколку што му треба на вашето тело на дневна основа може со текот на времето да доведе до зголемување на телесната тежина.
Ќе внесувате помалку влакна
Ако повеќето од вашите оброци доаѓаат од улица, големи се шансите внесот на влакна да не ги исполнува препорачаните дози. Релативно ниската достапност на цели зрна, јаткасти плодови, семки и производи во повеќето менија за брза храна го прави предизвик не само да се задоволат потребите за влакна, туку и да се вклучи широк спектар на фитонутриенти во вашата исхрана. Исхраната со ниски влакна може да има последици за вашиот гастроинтестинален систем, вклучително и работи како запек, а исто така нема да ги добиете придобивките од вклучување доволно влакна во вашата исхрана, како што е намален ризик од рак на дебелото црево и потенцијал за намалување на холестеролот во крвта.
Ризик за покачен холестерол
Еден од нутритивните проблеми во повеќето ресторани за брза храна е количината на заситени масти додадени во секој оброк. Врз основа на диета со 2.000 калории, максималната граница за заситени масти е 22 грама дневно. Можете лесно да јадете 75 или повеќе проценти од внесот на заситени масти во еден оброк за брза храна, а во некои случаи можете да јадете 100 до 150% од препорачаниот дневен максимум за заситени масти.
Добро е утврдено дека високиот внес на заситени масти е поврзан со зголемен LDL (или лош) холестерол, а Упатствата за исхрана 2020-2025 не препорачуваат повеќе од 10% од вкупните калории да доаѓаат од заситени масти токму поради оваа причина.
Можете да го зголемите ризикот од дијабетес
Објавените истражувања покажаа дека консумирањето брза храна повеќе од двапати неделно е поврзано со поголем ризик од дијабетес тип 2, метаболички синдром и смрт од коронарна срцева болест. Ако имате преддијабетес, брзата храна нема да ја обезбеди урамнотежената исхрана што ви треба – што вклучува полнење на половина од чинијата со зеленчук, почесто избирање интегрални житарици и консумирање посни протеини – освен ако не посетувате многу специфични установи.