Четири најчести грешки во готвењето на морски плодови
Искусните домаќинки споделија 2 трика кои ќе го олеснат готвењето на морска храна дури и за почетниците.
Доколку сакате морска храна, но не сте сигурни дека можете добро да ја направите дома, основните грешки ќе ви ги откриеме во остатокот од текстот. Ако се грижите за ова, морската храна ќе работи дури и за почетници, а ќе биде вкусна како да е подготвена од професионалци.
1) Предолго ги готвите
Морската храна станува тврда, гумена и го губи својот вкус кога ќе се превари. Постои посебен трик за ракчиња, а тоа е да се внимава на формата. Кога ќе се извиткаат во форма „Ц“, тие се спремни за јадење, но формата „О“ значи дека се преварени.
2) Купувате свежа морска храна
Секогаш е подобро да се избере свежа морска храна отколку замрзната, бидејќи има значителна разлика во вкусот, но и во нутритивните вредности.
3) Маринирајте ги
Маринадата е направена од маслиново масло и киселина (како цитрус или оцет) плус вашите омилени сушени или свежи билки и зачини. Можете исто така да додадете сладок елемент како мед, кафеав шеќер или дури и путер од кикирики. Маринирањето на морските плодови се разликува од другите протеини – подобро е помалку време за киселината да не влијае на вкусот! Исто така, препорачуваме да заштедите мала количина маринада што можете да ја користите за прелив на морска храна.
4) Тавата мора да биде топла
Задолжително добро загрејте ја тавата пред да ги додадете морските плодови. Кога ќе се загрее доволно, морската храна полесно ќе се врти.