„3-2-1“ метод за најмеките ребра од рерна: Вториот чекор е клучен, месото се одвојува само од коската
Свинските ребра од рерната нема да бидат жилави и суви ако го следите едноставниот метод „3-2-1“.
Најголемиот проблем со подготовката на свинско ребра е тоа што тие често излегуваат суви и жилави. Како да го избегнете? Многу едноставно, со помош на методот „3-2-1“, кој се однесува на три серии печење. За дополнителна „опрема“ потребна ви е алуминиумска фолија, но и трпение.
Методот „3-2-1“ подразбира дека ребрата треба да се печат 3 часа на вообичаен начин, потоа да се пече 2 часа во алуминиумска фолија и уште еден час да се одвиткаат. Клучниот дел е термичката обработка во алуминиумска фолија, која дополнително го омекнува месото, правејќи го посочно.
Најпрво треба да ги втриете зачините по ваш избор во подготвените ребра, па да ги ставите во рерна за коските да бидат на долната страна. Печете 3 часа на 110°C. Потоа завиткајте ги со алуминиумска фолија, внимавајќи рабовите да бидат добро затворени. Поставете ги повторно на решетката, така што овој пат коските ќе бидат на горната страна. По 2 часа извадете ја фолијата и оставете ја во рерна уште еден час, со коските свртени надолу.
Овој метод дава најдобри резултати ако имате тава за скара, но свинските ребра од рерната ќе бидат исто толку вкусни ако го следите овој метод.