Зошто не треба да пиете ракија пред јадење


Пиењето чашка или две ракии пред јадење е вообичаена практика дома или во ресторан, но оваа навика наводно не го поттикнува апетитот и не го подобрува вкусот на храната, како што тврдат многумина.

Пијалокот пред оброк може да помогне во варењето, но само ако го изберете вистинскиот. А тоа не е ракија.

Ракијата може само да го расипе оброкот, исто како и варењето, со шокирање на желудникот.

Ракијата може само да го расипе оброкот, исто како и варењето, со шокирање на желудникот.

Но, ако пиете горчлив пијалок во мали голтки, нема да го затворите чувството за вкус, туку да ги подготвите, дополнително ќе ги стимулирате желудечните сокови и ќе го олесните варењето на храната.

Пијалоци и бонтон

Затоа, наместо силни кратки пијалоци, според бонтон на трпезата, можете да пиете билни, горчливи пијалоци кои имаат малку алкохол во себе.

Не избирајте ништо слатко во чашата бидејќи може да добиете киселина, па ваквите пијалоци зачувајте ги за крајот на оброкот, односно десерт.

Според легендата, ритуалното пиење на горчливи пијалоци пред оброците за да се стимулира варењето датира од античка Грција, кога таткото на медицината, Хипократ, препорачал ритуално пиење горчливо вино со вкус пред оброците. Историјата бележи таква култура во други древни цивилизации кои користеле горчливи, лесни алкохолни пијалоци за истата цел: од Асирците до Египќаните и Татарите.

Аперитивот станал популарен дури на крајот на 18 век, особено во Италија. Пијалоците како вермут, мартини и кампари со текот на времето станувале сè попопуларни, а набрзо се создале и популарните шприц, негрони и белини.

Што е дигестив?

Дигестивите се пијат на крајот од оброкот за да се стимулира циркулацијата и да се подобри варењето. И додека Французите ќе препорачаат коњак, добра ракија или Chartreuse (картуски хербален ликер), Италијанците претпочитаат ракија од грозје, горчлив амаро, Fernet-Branco (горчлив ликер кој содржи повеќе од 40 билки и зачини, како што се ароматична смола, кардамом, камилица, шафран, кантарион и др.

На крајот од оброкот, Германците наздравуваат со ликери како Краутерликор и Андерберг, додека збогатените вина доминираат во Шпанија и Португалија. Кој пијалок и да го одберете, бидете нежни со вашето здравје.