Зошто Европа повторно е во центарот на пандемијата на корона вирусот?

ЛОРА СПИНИ

Стратегиите за излегување од пролетните блокади не вродија со плод и добрата волја се исцеди, дозволувајќи стапките на инфекции да се зголемат

 

Минатата недела Европа регистрираше 1,5 милиони нови случаи на Ковид-19 – рекордни – што ја прави уште еднаш центар на пандемијата. Велика Британија не е оставена настрана, а Англија ќе влезе во нова блокада од четврток, 5 ноември. Однадвор, може да изгледа дека континентот е зафатен од вториот бран што забрзано брза кон својот врв. Но, тоа не е еден бран, тоа се многу локални бранови, и тоа е клучно во разбирањето како да се заузда и да се спречи да не се повтори.

Иако постојат некои докази дека самиот вирус претрпел промена од летото, никој не сугерира дека оваа промена влијаела или на преносливоста или на сериозноста на болеста. Ниту пак промената може да ги објасни синхроните бранови во сите делови на континентот.

Експертите веруваат дека синхроничноста се објаснува главно со сличности во стратегиите за јавно здравје, водени од заеднички простор за вестите – фактот, на пример, дека земјите се ослободија од своите први заклучувања во приближно исто време, и дека училиштата се отворени низ Европа од самиот почеток на оваа академска година – и, исто така, можеби, со магијата на студено време на крајот на септември.

Американскиот експерт за јавно здравје Ентони Фаучи неодамна изјави дека САД сè уште се борат со првиот бран на пандемијата, а истото може да се каже и за Европа.

Ставот на здравствените експерти сега е дека, од различни причини, стратегијата на Европа за излез од пролетните блокади беше неуспешна. Или политичарите ги игнорираа нивните совети или системите не беа во функција за правилно спроведување. Добрата волја и довербата на луѓето исчезнаа како што се одвиваше пандемијата, и кога тие експерти повторно започнаа да повикуваат на посилни мерки оваа есен – и истата стратегија за излез како и порано – политичарите беа уште помалку подготвени да ги слушаат.

Вината не е само на политичарите. Некои влади можеби се справија подобро од другите во справувањето со нивните епидемии, но сите тие се обидуваат да задоволат што е можно повеќе свои гласачи – и секако, да останат на власт. Недоразбирањата што слета над сите нас во ова ново поглавје на мизерија припаѓаат на сите нас. Има навистина само двајца, но тие направија голема штета: неможноста да се сфати поимот експоненцијалност и опасната идеја дека истовремено можете да спасите животи и да ја поштедите економијата.

Епидемијата на Ковид-19, ако не е контролирана, расте експоненцијално или експлозивно – што значи дека може да расте тивко пред да се појави одеднаш и да биде надвор од контрола и дека е секогаш подобро да се запре што е можно порано. Анализите на пандемиите во минатото, како и проценките на економистите за оваа – вклучително и извештајот објавен минатиот месец од Меѓународниот монетарен фонд – сите го велат истото: градовите, регионите или земјите што одговорија тврдо и рано на вирусот, не само што изгубија најмалку животи, тие беа и економски најотпорни.

Што значи ова да се оди напред? Експертите за јавно здравје се согласуваат дека првото заклучување беше од суштинско значење. Европа, како и остатокот од светот, немаше знаење и опрема и требаше да си купи време. Во повеќето земји, овие заклучувања ги намалија стапките на инфекција, но не толку ниско како што би сакале експертите. Вирусот сè уште циркулираше кога тие беа укинати – т.е. сè уште имаше пренесување во заедницата – правејќи ги неизбежни новите епидемии. Оптималната стратегија за следната фаза беше да се наметнат прецизни, локални заклучувања кога ќе бидат откриени тие епидемии.

Ова значеше да се има ефикасен систем за тестирање и траги за да се открие епидемијата, проследена со координиран сет на мерки – како што се ограничувања на патувањето внатре и надвор, мерки за социјално дистанцирање, заштита на клучните работници – наметнати локално за да се запечати. Важно е дека поддршката може да се канализира во погодените области на повеќенасочен начин, намалувајќи го финансискиот товар на државата.

Неуспехот на оваа стратегија на почетокот не беше забележлив. Многумина од нас уживаа во релативно безгрижно лето. А сепак, стапката на инфекција се зголемуваше – не стабилно, како што оди клишето, туку експоненцијално. Враќањето на училиште, универзитетот и работата го засилија ширењето во септември, а до октомври болниците веќе кренаа аларм за тревога. Експертите со недели дотогаш повикуваа на построги мерки, вклучително и зголемена заштита за најранливите, но тие во голема мера беа игнорирани. Заморот се појави.

„Ако тогаш политичарите не сакаа да дејствуваат, не беше затоа што не ја разбраа ситуацијата, туку затоа што беа убедени дека Французите не се подготвени да слушаат тешки пораки“, вели епидемиологот и член на советодавниот научен совет на француската влада, Арно Фонтане. Советот беше обвинет дека станал алармантен на почетокот на септември, па дури и кружеше петиција со барање за негова оставка.

Во Белгија, која има една од највисоките стапки на инфекции во Европа во моментот, вирусологот и владин советник Марк Ван Ранст укажа на делумното заклучување на Германија во твит на 29 октомври, коментирајќи: „Можевме и требаше да го сториме ова пред шест недели“.

Трендовите се загрижувачки ширум континентот сега, вклучително и во земји како што се Грција и Чешка, каде стапките на инфекции до неодамна беа ниски. Мерките се затегнуваат насекаде. Тие се разликуваат од земја до земја, не само затоа што се разликува локалниот контекст, туку и затоа што има несогласување за тоа што треба да постигне оваа следна фаза.

Некои научници тврдат дека новите заклучувања мора да го елиминираат целосно преносот во заедницата пред да се спроведе стратегијата за излез; други велат дека е доволно да се намалат стапките на инфекции со помала маргина и стратегијата за излез ќе ја заврши работата, овозможувајќи им на економиите да дишат.

Ѓаволот, како и секогаш, е во деталите. Но, добрата вест е дека сме подобро подготвени да ја спроведеме таа стратегија за излез сега отколку пролетоска. Стапките на тестирање варираат, но се прилично високи низ целиот континент. Следењето контакти е подобро, иако не толку добро како што може да биде. Тоа најчесто е гледање напред, дизајнирано да лоцира луѓе кои биле изложени на заразено лице. Потребен ни е повеќе видот што следи назад од таа личност за да го идентификуваме изворот на епидемија. Грижата е подобрена, болниците се подобро опремени. Повеќето од нас имаат вклучено социјалното дистанцирање во нашите рутини.

Но – и тоа е големо, но – луѓето се уморни, посиромашни отколку што беа пред една година и се заситија. Затоа е толку важно владите јасно да објаснат зошто оваа стратегија за излез е единствената изводлива – посочувајќи ги големите и малите земји, богати и сиромашни, остров или не, што се извлекоа: Австралија, Тајван, Виетнам, Нов Зеланд, Јужна Кореја, Кина. Исто така, треба секој да се справи со експоненцијалноста и со идејата дека поштедувањето на економијата е лажна економија. Ние мора да го запреме вирусот. Сите алтернативи се полоши.

(Лора Спини е новинар и писател која пишува за науката. Нејзината последна книга е посветена на шанскиот грип: „Бледиот јавач: Шпанскиот грип од 1918 и како тој го промени светот“. Текстот е објавен во „Гардијан“)