Зимница аџика од тиквички совршено одговара за со месо


Аџиката од тиквички е едно од највкусните зимски јадења, која може да биде совршен додаток на месото или да ја јадете како намаз.

Состојки:

3 кг тиквички
500 гр моркови
500 гр слатка пиперка
5 главици лук
1,5 кг домати
2,5 лажици мелен црвен пипер
100 гр шеќер
2 супени лажици сол
200 мл масло

Рецепт за зимска аџика:
За ова зимско јадење прво сомелете ги доматите во мелница за месо. Тиквичките излупете ги и исто така сомелете ги, како и пиперките и морковите по лупењето. Изгмечете го лукот со толчник.

Соединете го целиот зеленчук, а потоа додадете сол, шеќер и масло. Гответе на средна топлина, повремено мешајќи, 40 минути.

Потоа додадете мелен црвен пипер и варете ја аџиката од тиквички уште 10 минути. Истурете во стерилни, топли тегли и затворете ги капаците. Превртете го наопаку и завиткајте во крпи преку ноќ.