Вратете им го убавиот вкус: Еве што да правите со горчливите ореви


SONY DSC

Ако некогаш сте се обиделе да грицкате ореви кои седат долго време, веројатно сте забележале промена во текстурата и вкусот.

Оревите се честа состојка во колачи, пити и други деликатеси на нашата трпеза. Но, може да се случи оревите што сте ги купиле да бидат горчливи. Не ги фрлајте, бидејќи постојат два начини да го вратите убавиот вкус на оревите. Важно е да знаете дека можете да се ослободите од горчината од оревите само ако не е предизвикана од несоодветни услови за складирање или расипување на оревите.

Потопете ги зрната од ореви во вода. Ставете ги во длабок сад и истурете вода на собна температура за да ги покрие. Исплакнете ги и потоа прелијте ги со нова вода. Повторете ја постапката неколку пати. Како резултат на тоа, мембраната ќе се отстрани од оревот која што најчесто создава горчина.

Вториот начин да го отстраните горчливиот вкус на оревите е да ги загреете во тава. На овој начин не само што се отстранува горчливиот слој, туку и оревите добиваат малку поинаков вкус, бидејќи ќе се пржат, но тој јаткаст вкус е совршен за колачи и колачи.