Во Црна Гора се продаваат стотици туристички објекти


Неколку стотици туристички објекти, односно хотели, апартмани, вили и слични објекти низ Црна Гора се огласени за продажба, покажуваат податоците од веб-страниците за продажба на недвижен имот. „Дан“ пишува дека овие податоци треба да ги загрижат властите, со оглед на тоа што туризмот долго време е главната економска гранка во земјава која остварува најголеми приходи.

Повеќето од овие хотели се продаваат на брегот, а нивните цени варираат од неколку стотици илјади евра до неколку милиони.

Деканот на Факултетот за бизнис и туризам во Будва, Раде Ратковиќ, се согласува дека состојбата во најсилната стопанска гранка не е идеална, наведувајќи дека ситуацијата секоја година сè повеќе се усложнува.

„Според податоците со кои располагам, во Црна Гора има околу 500 хотели, а веројатно некои од хотелите кои се нудат на огласите се дуплирани, но и тоа е голема бројка. Кај нас доминираат малите хотели, а не ме чудат понудите за продажба на овие објекти, бидејќи веќе подолго време имаме големи проблеми со управувањето со дестинацијата, кои од година во година се зголемуваат“, вели Ратковиќ.

Ратковиќ наведува и дека повеќе од три децении овозможиле изградба на секундарни станови, односно во нивната туристичка структура големите хотели сочинуваат само 10 проценти.

„Се друго е таканаречено индивидуално и приватно сместување, а мнозинството се станови, односно станови и куќи, што е сосема погрешна туристичка и урбанистичка политика. Затоа, 90 проценти од неквалитетното сместување го диктира квалитетот на туризмот и затоа нашиот туристички производ полека губи. На пример, Грција има околу 80 отсто од капацитетите за сместување во хотели, Кипар има 100 отсто, Шпанија 68, а ние имаме само 10. Друг проблем е нашата неодлучност кон кој пазар да се свртиме, за нас западноевропските земји учествуваа со 35 отсто од вкупниот број на туристи во 2019 година. , а во другите земји бил и до 70 или 80 отсто“, истакнува Ратковиќ.

Според Ратковиќ, туристичкиот производ слабее поради многу кратката сезона и дека до релативно неодамна важеле за прифатлива дестинација, особено за туристите со подлабок џеб.

„Сега, кога станува збор за трговијата на мало, сме меѓу најскапите во Европа, поскапи од Германија или Швајцарија, што е последица на доаѓањето на значителен број туристи во становите. Имаме малку реален туризам, тој трае многу кратко и тешко е да се води профитабилен бизнис во такви околности. „Поединечно, претприемачите не можат да одат на организиран пазар, а речиси никој не поттикнува вмрежување на туристичките капацитети кај нас“, вели Ратковиќ.

Херцег Нови се издвојува како еден од градовите каде се продаваат значителен број хотелски капацитети, каде на продажба се пуштени дури 45 хотели. Исто така, дури 36 вакви објекти се огласени во Котор, додека во Тиват се огласени 28. Во Будва се продаваат дури 51 објект, додека во Бар и Улцињ се огласени 105 и 25 туристички објекти. Ова, се чини, е последица на повеќедецениското свртување на крајбрежниот регион кон туризам и зголемувањето на изградбата на станбени згради. Цените на недвижностите на брегот драстично се зголемија од почетокот на војната во Украина.

Ратковиќ посочува дека поради сите овие околности не е ни чудо што работодавачите се одлучуваат да ги продадат своите капацитети, бидејќи не можат да работат профитабилно.

„Само во 2021 година имавме околу 50 милиони загуби и тоа доведе до незадоволство на работниците, помали плати, а работодавачите не можеа да им гарантираат високи плати, токму поради загубите. Исто така, во последно време се изградени многу згради, се уништува природата и тоа мора да се запре“, вели Ратковиќ.

Ратковиќ вели и дека покрај големиот број огласи за продажба, не е оптимист дека ќе има значителен интерес за купување на тие згради.

„Нашата економија е во криза, немаме јасна стратегија и додека не ни стане приоритет, нема да има напредок. Лошо ја менаџираме дестинацијата, лоша е политиката во таа насока. Нашите хотели имаат квалитетна понуда, услугата во некои хотели понекогаш е подобра отколку во попознатите дестинации, но нашето управување со дестинации не е отворено за најсилните западни пазари“, заклучи Ратковиќ.