Трамп сака Кока-Кола да го врати вистинскиот шеќер од трска во САД. Но, дали е навистина подобар од сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза?

Во среда, претседателот Трамп се огласи на својата платформа за социјални медиуми Truth Social за да изнесе смело тврдење: дека компанијата Кока-Кола се согласила да користи само „ВИСТИНСКИ шеќер од трска во Кока-Кола во САД“.
Други земји, како што е Мексико, веќе користат шеќер од трска во нивната верзија на содата – но американската верзија на Кока-Кола користи сируп од пченка со висока содржина на фруктоза, различен вид засладувач кој има иста количина калории. Многу луѓе – вклучувајќи го, очигледно, претседателот – ја претпочитаат таканаречената мексиканска Кока-Кола, која, иако е помалку честа, е достапна и за купување во продавниците и рестораните низ САД.
„Едноставно е подобра!“ напиша Трамп во својата објава.
Кока-Кола, од своја страна, сè уште не ја потврди објавата на Трамп, велејќи само во соопштение дека „го ценат ентузијазмот на претседателот Трамп за нашиот иконски бренд Кока-Кола“ и дека повеќе детали за „новите иновативни понуди во рамките на нашата палета на производи на Кока-Кола ќе бидат споделени наскоро“.
Што е вистински шеќер од трска? Зошто не го користиме?
Прво, да објасниме што значи „вистински шеќер од трска“. Шеќерот од трска доаѓа од растенија од шеќерна трска и е природен шеќер. Сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза, од друга страна, се прави од пченка. Хемиски, двата се малку различни: Шеќерот од трска е направен од гликоза и фруктоза врзани заедно, додека сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза има слободна гликоза и фруктоза измешани одделно.
Шеќерот од трска престана да се користи во производството на храна пред околу 40 години, кога тогашниот претседател Роналд Реган стави ограничување на увозот на шеќер, зголемувајќи ја цената на домашниот шеќер. Вклучете го сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза, кој беше поевтин за производство на американска почва.
Сега сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза е во толку многу прехранбени производи што се продаваат во Соединетите Држави, од Кока-Кола до спакувани печива до некои сосови за тестенини. Дури и некои марки урда содржат сируп од пченка со висока содржина на фруктоза. (И важно е да се напомене дека сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза не е ист како слаткиот, леплив сируп од пченка што можете да го најдете во продавницата – го нудат само производителите на храна.)
Сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза и шеќерот од трска (хемиско име: сахароза) може да имаат многу сличен вкус, но телото ги апсорбира различно. Кога јадете сахароза, вашиот дигестивен систем ја разградува во гликоза и фруктоза пред да се апсорбираат во вашиот крвоток. Сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза веќе содржи слободна гликоза и фруктоза, така што вашето тело ги апсорбира директно без потреба прво да ги раздели.
Роберт Ф. Кенеди Џуниор, секретарот за здравство и човечки услуги на Трамп, беше гласен критичар на сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза. Тој го нарече „формула што ве прави дебели и дијабетичари“ во промотивно видео за време на неговиот неуспешен претседателски обид во 2024 година. Сепак, оваа позиција го стави во конфликт со одгледувачите на пченка, според Њујорк Тајмс – од кои многумина го поддржаа Трамп на изборите во 2024 година.
Здружението на преработувачи на пченка предупреди дека отстранувањето на сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза од американската храна може да ги намали цените на пченката до 34 центи за бушел и да ги чини земјоделците 5,1 милијарди долари приходи, што ќе доведе до губење на работни места и економска штета во руралните заедници.
Но, РФК Џуниор е далеку од првиот човек што го демонизира сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза, а направени се студии за да се проценат неговите вистински ризици.
Дали сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза е навистина полош од шеќерот од трска?
И сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза и шеќерот од трска доаѓаат со здравствени ризици, особено кога се консумираат прекумерно со текот на времето. Тие можат да го зголемат шеќерот во крвта и да придонесат за зголемување на телесната тежина и воспаление, што доведува до хронични проблеми како срцеви заболувања и дијабетес. Засладениот газиран сок е особено загрижувачки од здравствена гледна точка: Студија од 2025 година откри дека пиењето шеќерни пијалоци е поврзано со зголемен ризик од дијабетес тип 2, повеќе отколку консумирањето шеќер во храната.
Сепак, сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза може да биде полош за вас од шеќерот од трска – барем, во теорија. Бидејќи фруктозата главно се преработува од црниот дроб, внесувањето многу сируп од пченка со висока содржина на фруктоза може да предизвика дополнителен стрес врз органот, што може да доведе до ризик од проблеми со црниот дроб и други здравствени проблеми со текот на времето. Студија од 2022 година, исто така, откри дека поголемиот внес на сируп од пченка со висока содржина на фруктоза кај млади возрасни доведува до поголемо таложење на маснотии во црниот дроб и полоша чувствителност на инсулин, што го зголемува ризикот од заболувања на црниот дроб и дијабетес тип 2. Сепак, не е спореден сируп од пченка со висока содржина на фруктоза со сахароза, па затоа е нејасно дали сахарозата би имала ист ефект.
Студија од 2022 година откри дека и сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза и сахарозата имаат ист ефект врз тежината, крвниот притисок, холестеролот и шеќерот во крвта, но дека сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза предизвикува мало зголемување на Ц-реактивниот протеин, маркер на воспаление. Ова може да го зголеми ризикот од хронично воспаление со текот на времето, што може да доведе до состојби како срцеви заболувања, дијабетес и други метаболички нарушувања. Потребни се повеќе истражувања за да се знае дали таа разлика навистина е важна за долгорочното здравје.
Некои студии на животни предизвикаа јавна загриженост во врска со сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза, како што е студијата од 2024 година што го поврза сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза со растот на туморот и забрзувањето на клетките на ракот. А студија од 2010 година од Принстон откри дека стаорците со пристап до сируп од пченка со висока содржина на фруктоза се здебелиле повеќе од оние со пристап до шеќер во прав, дури и со исхрана со еднакви калории. Но, повторно, овие студии не се спроведени кај луѓе, па затоа не е јасно какво влијание би имале врз нашите тела.
Заклучок
Потребни се повеќе истражувања за да се проценат вистинските штети од сирупот од пченка со висока содржина на фруктоза во споредба со шеќерот од трска. Она што е јасно: Исхраната со висока содржина на шеќер, генерално, доаѓа со здравствени проблеми. Промената на формулата на Кока-Кола, доколку компанијата одлучи да го стори тоа, може, но и не мора да има големо влијание врз здравјето – но пиењето помалку слатки работи може да му направи услуга на вашето тело.