Тајна состојка што ќе го подобри вкусот на секое јадење

Ако сакате да додадете малку вкус на вашите оброци, кулинарските експерти советуваат дека секогаш треба да имате лимон во вашиот фрижидер.
Без разлика дали правите салати, риба или дури и пијалоци, оваа состојка може да го подобри вкусот. Таа е совршен додаток на лесен летен оброк, или дури и во есен и зима, можете да ја додадете во топли супи и чорби.
Foodsblog вели: „Избалансирајте ги вкусовите: Усогласете ги слатките, солените, киселите и горчливите ноти за заокружен профил. Малку лимон, малку мед или прстофат сол можат да направат чуда.“
Во зависност од тоа колку е силен вкусот, можете да ја прилагодите количината лимон што ја додавате во вашиот оброк. Треба да исцедите сок од еден или два лимона во вашата вечера за да додадете вкус. Се разбира, сè зависи од количината на храна што ја готвите.
Ако сте љубител на цитрусни плодови, можете да пробате да го додадете во пилешко или традиционално да цедите лимон врз риба.
Списанието „Олив“ вели: „Сончевите жолти лимони се полни со витамин Ц, како и со растителни влакна и заштитни растителни соединенија, што значи дека придонесуваат за здравјето на срцето. Тие исто така содржат лимонска киселина – која може да помогне во спречувањето на камења во бубрезите.“
Многу луѓе веруваат дека пиењето вода со лимон е добро за варењето и кожата, иако ова може да се должи на хидрирачката вода исто колку и на лимонот.