Селска гибаница: Се топи во уста од кајмакот и сирењето

Пити и гибаници отсекогаш биле омилени на нашиот народ.
Најдоброто нешто што треба да направите е да појадувате топла гибаница која ја подготвува мајка ви или баба. Гибанице додека се свежи се вкусни со јогурт или кисело млеко. Се подготвуваат многу брзо, а вкусот е неверојатен.
Неопходно е:
пакување на готови кори
400 гр свежо сирење
4 супени лажици кајмак
5 јајца
2 лажици маст
1 чаша млеко
половина лажичка сол
малку масло
една жолчка
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 250 степени. Во сад измешајте ги јајцата, павлаката, издробеното сирење, маста, млекото и солта. Обложете го плехот со хартија за печење, па во него наизменично наредете ги корите и подготвената смеса. Намачкајте ја кората со изматена жолчка. Се пече околу еден час во рерна загреана на 250 степени. Покријте го браздата со влажна крпа.