Само ќе ја сварите водата и ќе ја спуштите вреќичката во шолја! Тоа е грешка: Вака правилно се подготвува чајот


Дали знаете како правилно да направите чај?

Многу луѓе сакаат да пијат шолја чај наутро наместо кафе. Камилица, нане, зелена, црна – секоја е различна и има посебен начин на правење, како на пример колку време треба да седи.

Дали шеќерот го расипува вкусот или треба да ја оставите кесичката чај во шолјата се само дел од сомнежите. Меѓутоа, кој подобро знае како да го направи од Англичаните кои пијат повеќе од 100 милиони шолји чај дневно.

Џек Мекмулон од познатата британска индустрија за чај открил дека на многу луѓе им недостасува еден клучен дел од процесот на правење чај – а тоа е трпението. Значи, за навистина да го добиете најбогатиот вкус на чајот, треба да го покриете со нешто, капак или чинија во случај на шолја.

„Ова задржува повеќе топлина и ја одржува температурата константна, што овозможува да се развијат листовите од чајот и да се ослободат аромите“, рече Џек, откривајќи како да го подобрите вкусот на чајот. Се што треба да направите е нежно да ја промешате кесичката чај додека стои.

Но, колку долго треба да стои вреќичката?

Во основа, времето зависи од видот на чајот. Значи, ако сте љубител на црн чај, Џејк предлага да ја киснете кесичката чај четири минути. Во спротивно, ако го оставите подолго, станува непријатно горчливо и луто. Вкусот на чајот се сведува и на температурата на водата. Џек открил дека слатката точка на готвење е помеѓу 95-98 степени Целзиусови.

Видот на чашата е исто така важен!

Уште една интересна работа доаѓа од Англија. Верувале или не, изборот на вистинската шолја е од витално значење за вкусот на вашиот чај.

„Изборот на вистинската шолја за задржување на топлината и за ефикасно задржување без да влијае на вкусот е клучен дел од правењето вкусна шолја чај“, објасни Џек, додавајќи дека стаклото, порцеланот и обичниот порцелан се мазни материјали и нема да влијаат на вкусот на чајот..

Шеќер – да или не?

Што се однесува до ставањето шеќер во чајот, обидете се да го избегнувате, а медот е одлична замена. Дополнителниот и прекумерен внес на шеќер може да влијае на дијабетес, кариес и прекумерна тежина.