Рестораните користат генијален трик! Поради тоа храната ни е многу слатка и не можеме да и одолееме


Еве кои трикови рестораните ги користат за да не наведат да јадеме повеќе…

Освен вештите раце на главниот готвач и персоналот, храната во рестораните ни е вкусна и благодарение на еден генијален трик. Како што се испостави, има многу психолошки ефекти кога ќе влезете во ресторан, а тие откриваат многу за интеракцијата помеѓу храната и нашата околина, пишува Time.

Се работи за осветлување, ни помалку ни повеќе. Постојат добри причини зошто рестораните од високата класа речиси подеднакво користат слабо осветлување, и е разумно што оваа темнина, која се повторува во кината, нè поттикнува да јадеме повеќе.

„Кога го намалуваме осветлувањето, ние сме порелаксирани, што обично го зголемува целокупното задоволство и целокупното искуство“, вели тој. Веројатно ќе консумираме малку повеќе бидејќи не обрнуваме внимание и не ни е грижа“, вели Сара Лефевр, професорка по маркетинг на Државниот универзитет Мареј.

Затемнетото светло не само што нè поттикнува да јадеме повеќе – туку влијае и на тоа што ќе избереме да јадеме. Откриено е дека слабото осветлување во рестораните ги тера луѓето да ги намалат критериумите за здрава исхрана и да ја заменат салатата со помфрит или да не му одолеат на десертот.

Светлината дури влијае на вкусот на храната или по кои вкусови најверојатно ќе посегнеме. Професорката Лефевр го проучувала она што таа го нарекува „сензорна компензација“, или идејата дека лишувањето на едно сетило може да го подобри другото. Во една студија од 2022 година, таа откри дека во темна соба, храната со само една димензија на вкус, како слатка или солена (како пуканки), всушност има подобар вкус отколку на светлина.