Посна сарма од зелје: Повкусна од месо


Откако ќе ја пробате оваа сарма, секој пат ќе сакате да ја подготвувате за вашите најблиски

Посните денови отсекогаш биле предизвик за оние кои прв пат постатт, но благодарение на богатата растителна храна и зачини, тоа веќе не мора да биде така. Посна сарма ќе ве воодушеви.

Неопходно е:

10 големи листови зелје
200 гр моркови
200 гр праз
10 листови сремус
100 гр шампињони
100 гр излупени компири
50 гр ориз
2 лажички мелена пиперка
1 лажичка мелен пипер
1 лажичка зачини за суви билки

За прелив:

300 мл пасирани домати
400 мл вода
1 лажичка зачини суви билки
2 лажички шеќер

 

Подготовка:

Отстранете го здебелувањето покрај зелените листови, прелијте ги со топла вода и оставете 10 минути да омекнат. Извадете ги од водата и оставете го да се исцеди. Морковот, празот, сремусот и печурките ситно исечкајте ги. Грубо изрендајте ги компирите. Во тавче ставете го измиениот ориз и сиот приготвен зеленчук, истурете околу 100 мл масло, мелена пиперка, бибер и суви билки. Измешајте и ставете една лажица од филот на лист зелје. Свиткајте малку од двете долги страни и завиткајте сармичката. Во тавата наредете ги сармите една до друга. Соединете ги сите состојки за преливот и прелијте со сармата. Гответе на средна температура, покриени. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и динстајте на тивок оган околу еден час.