Полна со протеини и железо и го спушта шеќерот во крвта
Доколку сакате да се храните поздраво, леќата треба да ја внесувате во вашите оброци што е можно почесто.
Леќата е намирница чие готвење не е комплицирано, па затоа лесно се вклучува во менито. Полн е со витамини, протеини и влакна, а здравствените придобивки што ги нуди се многубројни.
1. Богата е со растителни влакна
Една од најголемите придобивки од леќата е нивното високо ниво на влакна, кои повеќето луѓе не ги добиваат доволно преку исхраната.
“Леќата е сложен јаглехидрат кој содржи многу влакна, особено растворливи влакна. Овие влакна се раствораат во вода и создаваат мешавина слична на гел која се движи низ нашето тело и помага да се отстранат некои од супстанциите поврзани со високиот холестерол”, вели Џенифер Хенвеј. , нутриционист.
Леќата може да ја обезбеди вашата дневна доза на влакна (26 грама) во само половина чаша. Влакната во леќата помагаат и при варењето.
2. Помага во регулирање на шеќерот во крвта
„Растворливите влакна во леќата можат да помогнат во балансирање на нивото на шеќер во крвта со забавување на ослободувањето на гликоза во крвотокот и спречување на скокови на инсулин“, вели Хенвеј. Ова е една од големите придобивки од леќата за дијабетичарите, бидејќи помага во одржување на нивото на шеќер во крвта.
3. Таа е добар извор на протеини
Леќата има повеќе од 20 грама протеини во порција од половина шолја, што ја прави совршен прилог за ручек, особено ако сте вегетаријанец или веган.
4. Полна е со витамини и минерали
Една од здравствените придобивки на леќата е тоа што е како многу вкусен мултивитамин: преку нив можете да внесете калциум, калиум, цинк и железо, како и многу витамини Б.
Нутриционистот препорачува да го исклучите шпоретот неколку минути порано кога готвите леќата. Гответе го две или три минути помалку од планираното, исклучете го огнот, оставете го капакот и оставете го да се испари до крај, вели „Real Simple“.