Подрум или балкон?: Ова е најдоброто место за киселење на зелката


Стабилна температура без многу осцилации е клучна за процесот на кисела зелка.

Зимата и зимницата не можат да се замислат без кисела зелка, што не е чудно бидејќи јадењата со зелка се незаменливи на домашните трпези.

Освен вкус, киселата зелка нуди и многу здравствени придобивки. Тој е вистински извор на витамините Ц и К, кои го зајакнуваат имунитетот во зимските денови. Се верува дека со консумирање само 100 грама кисела зелка дневно, го намалувате ризикот од настинка за речиси педесет проценти.

Покрај добриот избор на зелка, исклучително важно е и времето на ставање во бурето, односно почетокот на ферментацијата. Препорачливо е тоа да се направи во средината на октомври, но и да одложите малку, зелката ќе биде исто толку добра.

Процесот на биоферментација во кисела зелка бара стабилни температури без прекумерни осцилации, помеѓу 18 и 22 Целзиусови степени. Најдоброто место за складирање на зелката е во подрумот, каде што нема премногу температурни разлики, како што не е случај ако ја чувате на балкон.

Ферментацијата на кисела зелка обично трае до четири недели, па ако се одлучите за овој процес на крајот на септември, можете да сметате на вкусна кисела зелка уште во октомври или почетокот на ноември.