Почина Иван Молнар, последниот личен готвач на Јосип Броз Тито


Иван Молнар, познат светски готвач од Бјеловар, почина на 72-годишна возраст. Ќе биде запаметен не само како врвен готвач, туку и како личност со исклучителен карактер, веселост и гостопримство. Но, она што го направи уникатен во хрватската кулинарска историја е фактот дека тој беше – последниот личен готвач на Јосип Броз Тито, објавува bjelovar.live.

Готвел сè за Тито – од појадок до вечера

Како исклучително млад професионалец, Молнар веќе имал дваесет години, со исклучителна чест да стане личен готвач на Тито. Од 1973 до 1980 година, готвел за претседателот на поранешна Југославија, неговата сопруга Јованка и нивните гости. Тој бил дел од елитен готвачки тим во кој биле вклучени, заедно со него, Словенките Лилијан Габриел и Марија Петровиќ.

„За Стари, како што го викавме, готвев сè – од појадок до вечера. Имав половина од моите колеги, но учев од најдобрите. Тој Словенец, Габриел, беше гениј – работеше на бродот „Кралица Елизабета“ пред Втората светска војна. Многу сум му благодарен за сè што ме научи“, се присети Молнар во едно од своите интервјуа.

Својата кулинарска кариера ја започнал во Загреб, каде што посетувал угостителско училиште на улицата Франкопанска. Додека бил сè уште во училиште, имал можност да работи на Бриони, во хотелите „Нептун“ и „Кармен“, што било почеток на неговото патување до врвот на државата.

Животот со претседателот – кујна на тркала

Молнар патувал речиси насекаде со Тито – готвел на „Плави воз“, на бродот „Галеб“, во вилата „Бјела“ на Бриони, во претседателскиот авион и на Пантовчак. Готвачкиот тим постојано бил со претседателот, подготвен да послужи секој оброк – без оглед на локацијата.

Една од анегдотите што Молнар сакал да ги раскажува се однесува на ситуација кога, поради дефект во рерната, ручекот бил одложен. „Тито чекал до 13 часот, а потоа едноставно станал и си заминал без да каже ниту еден збор. Бевме преплашени, но тој никогаш не создавал драма – тој бил господин“, се присетил Молнар.

Дури и самиот влегувал во кујната, прашувал дали може самиот да пржи јајца, разговарал со готвачите, се шегувал и се интересирал за храна. Таквиот директен однос оставил силен впечаток кај младиот готвач од Бјеловар.

Враќање во Бјеловар

По години поминати на врвот на тогашната држава, Молнар се вратил во својот роден Бјеловар, каде што го водел ресторанот Стара Ура – подоцна познат како ресторан Ура – многу години. Местото станало симбол на квалитетна локална кујна и гостопримство, но и општествено важен простор. Ресторанот учествувал и во европскиот проект „Храна за тебе“, кој ги комбинирал кулинарските уметности и социјалното претприемништво.

Неговиот ресторан го посетувал секој што можел да препознае автентична атмосфера и искрена кујна. Тој беше познат по својата насмевка, чесност и топол карактер. Гостите го нарекуваа „човекот на господинот“ – прекар кој не беше случаен, туку искрен одраз на неговата личност.