Плодот на женшен е помоќен од коренот на тоа растение: полно е со антиоксиданси, ги измазнува брчките, ги топи килограмите и го ублажува заморот


Доколку сакате да ја зголемите вашата енергија, плодовите на женшенот се помоќни од корените на ова растение, што го брише заморот и брчките.

Кинезите со векови го одгледувале женшенот поради неговиот вреден корен, кој се смета за извор на важни хранливи материи. Но, неодамнешните студии покажаа дека плодовите на женшен се многу повредни од корените на растението.

Плодовите од женшен се мали, црвени бобинки групирани во гроздови, многу слични на бобинки од црвена рибизла, но со потврда текстура. Кинезите со векови го одгледувале женшенот само поради неговиот вреден корен, кој го нарекувале „корен на животот“, а плодовите биле избирани само за да се добијат семиња за нови растенија.

Само во последните години истражувачите детално ги проучувале плодовите од женшен и откриле дека тие се многу побогати со витамини и антиоксиданси од коренот. Така, тие станаа многу побарани во фармацевтската индустрија и почнаа да се вклучуваат во разни суплементи и природни препарати. Неодамнешните студии покажаа дека црвените бобинки од женшен се многу побогати со антиоксиданси и женсенозиди од коренот и имаат моќни антиоксидантни својства.

Кои се придобивките од женшен?

Женшенот особено се користи за превенција, но и за неговите заживувачки квалитети и затоа што ја подигнува енергијата. Неодамнешните студии покажаа дека антиоксидансите и специфичните супстанции што ги содржи, како што се женсенозид, го стимулираат имунитетот и обезбедуваат поголема отпорност на телото.

Дури и кога се дехидрирани, плодовите од женшен содржат поголем процент на женсенозид од коренот. Тие исто така содржат глукозати, есенцијални масла, тиамин, рибофлавин, витамини, сапонини, хранливи материи како што се панаксосид или елеутрозид – корисни за нервниот систем, како и соединенија слични на хормони.

Најважните придобивки од женшен:

Го стимулира имунолошкиот одговор на телото
Ја подобрува меморијата и концентрацијата
Тоа е корисно за анксиозност.
Го ублажува хроничниот замор
Ја ублажува треската
Ја смирува нервозата.
Ја стимулира активноста на мозокот
Го стимулира подмладувањето на кожата и ги спречува предвремените брчки
Се бори против оксидативниот стрес
Ги ублажува симптомите на менструалниот циклус и менопаузата
Го стимулира метаболизмот и помага во диетите за слабеење
Ги ублажува алергиите
Го стимулира либидото

Како можете да го користите овошјето од женшен?
Овие плодови се продаваат во био оставата, каде што може да се најдат дехидрирани и сушени – и тоа е најдобрата формула за подолго складирање. Овошјето може да се рехидрира со млака вода или природни овошни сокови.

Женшен бобинки може да се јадат со јогурт или слатко млеко, во комбинација со житарки за појадок, во домашни колачи или овошни салати. Имаат малку сладок вкус, но малку погруба текстура. Се препорачува да се консумира во комбинација со друго слатко овошје за да биде повкусно.

Од овошјето од женшен можете да направите и оживувачки чај.

Користете една кафена лажичка сушено овошје на 200 мл врела вода и оставете да се свари 10 минути.