Пет намирници кои предизвикуваат воспаление во организмот


Воспалението во телото е еден од факторите кои придонесуваат за развој на разни хронични заболувања. На воспалението влијаат храната што ја јадеме, физичката активност, спиењето, но и стресот. Може да се манифестира на различни начини – висок шеќер во крвта, висок крвен притисок или холестерол …

Намалувањето на воспалението во организмот го подобрува здравјето, а отстранувањето на овие намирници од исхраната исто така ќе придонесе за тоа.

Фруктозен сируп од пченка

Пченкарен сируп со висока содржина на фруктоза содржи адитиви кои го продолжуваат неговиот рок на траење, кои не се толку добри за нашето здравје. Се вари и се апсорбира преку црниот дроб, а потоа произведува масти кои се дистрибуираат низ целото тело. Прекумерната потрошувачка на оваа храна на крајот може да доведе до инсулинска резистенција и зголемување на телесната тежина.

„Исхраната богата со храна и маснотии со висока содржина на фруктоза може да доведе до нетолеранција на замастен црн дроб и глукоза, покрај воспаленија и оксидативен стрес“, предупредува нутриционистката Лиза Ендрус.

Транс масти 

Познато е дека транс-мастите придонесуваат за воспаление на телото и се поврзани со поголем ризик од хронични болести. И тие содржат додатоци кои го продолжуваат нивниот животен век, што во никој случај не е добро за здравјето. Доколку транс мастите се внесуваат во големи количини, тие го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни болести и состојби.

Омега-6 масти 

Омега-6 мастите се наоѓаат во полинезаситените масни киселини од растително потекло – во соино масло, пченка, сончоглед … 

Алкохол 

Иако сите знаеме дека алкохолот е токсин, ние навистина не размислуваме за степенот до кој е штетен. Воспалителниот одговор во организмот започнува за време на варењето, а потоа се зголемуваат последиците бидејќи алкохолот ја попречува способноста на организмот да го регулира системското воспаление. Да бидат работите уште полоши, алкохолот влијае на скоро секој дел од телото, од мозокот до бубрезите. 

Рафинирано брашно 

Преработената храна веќе има лоша репутација – се знае дека го зголемуваат воспалението, а рафинираното брашно е еден од најголемите виновници. Рафинираното брашно, кое ние исто така го нарекуваме бело, е богато со едноставни јаглехидрати, што го зголемува нивото на шеќер во крвта, доведува до зголемување на телесната тежина и го зголемува ризикот од хронични болести. Рафинираното брашно се меле и сите хранливи материи како што се влакната се отстрануваат. Истражувањата покажаа дека ова брашно го зголемува воспалението во цревата и ризикот од дебелина.