Овие видови на конзервирана храна се најлоши за вашето здравје
Конзервираната храна е одлична опција кога ви треба брз оброк или ужина. Грав, месо, риба, супа и овошје се само дел од артиклите што ќе ги најдете на полиците за конзервирана храна. Сепак, заштедата на време не треба да биде на сметка на вашето здравје.
Иако овие конзервирани производи можат да ви заштедат време во кујната, можеби ќе бидете изненадени од загрижувачките состојки во некои популарни производи.
При дефинирањето на конзервираната ставка како „нездрава“, постојат неколку фактори кои влегуваат во игра. Количината на натриум, додаден шеќер, транс и заситени масти и калории помагаат да се одреди хранливата вредност на производот. Дополнително, адитиви, конзерванси, бои за храна и бои и други состојки може да одредат како конзервираниот производ влијае на вашето здравје.
Грав
Нутриционистите истакнуваат дека треба да бидете внимателни кога станува збор за купување на готов конзервиран грав. Конзервираните грав често се полни со заситени масти, шеќер и непотребни адитиви.
Супи
Многу супи од конзервирана храна содржат премногу сол. Една студија на Канадскиот институт за здравствени истражувања (CIHR) покажува дека кондензираните и подготвени за сервирање супи имаат некои од највисоките нивоа на натриум во канадската спакувана прехранбена индустрија.
Истата студија исто така покажа дека супата е еден од најголемите придонесувачи со натриум во канадската исхрана – заедно со конзервиран и кисела зеленчук.
Тестенини
Претходно варените тестенини во сос се една од најнездравите конзервирана храна. Полн е со шеќер и сол – што, за жал, е дел од тоа зошто има толку добар вкус.
На пример, една конзерва шпагети содржи 1070 mg натриум и 20 g шеќер. Тоа е 46 отсто од препорачаниот внес на сол и 20 отсто повеќе од препорачаниот внес на шеќер.
Овошје во сируп
Банката за храна на Ватерло препорачува избегнување на конзервирано овошје спакувано во сируп поради неговата висока содржина на шеќер. Конзервирано овошје во лесен сируп содржи 21 отсто од вашата дневна препорачана доза на шеќер, а сè што надминува 15 отсто е многу.