Оваа пица можете да ја јадете без грижа на совест! Здрава е за срце, не дебелее, а се е во додатоците


Пицата ја сакаат многу луѓе од сите возрасти, од деца до постари лица. Одличен избор е кога сакате да јадете нешто брзо и вкусно. Единствениот проблем е што е калоричена и полна со јаглехидрати, па не е здраво да се јаде премногу често, особено оние со висок холестерол.

Сепак, не е се така црно! Постојат пици кои можете да ги јадете без да се грижите дека ќе накачите некој килограм плус, а нема да имаат негативно влијание врз вашето здравје, објаснила нутриционистката Хариет Лидгард.

Кора

Целата кора од пченица е добра опција бидејќи содржи повеќе влакна и хранливи материи од обичната кора од бело брашно.

„Ова може да ви помогне да се чувствувате посити подолго време и да ви обезбеди повеќе одржлива енергија во текот на денот. И ако внимавате на вашите калории, добра опција е и пицата со тенка кора, бидејќи обично содржи значително помалку калории од погуста еден“, советуваше нутриционистот и коментираше и за „полнетата“ пица.

Сирење

Обично можете да најдете пици со рабови исполнети со сирење. Сепак, важно е и кој е! Ако барате нискокалорично сирење, прочитајте ги советите на овој нутриционист.

„Ако барате сирење со пониска масленост, одлучете се за свежо сирење, фета, козјо сирење и лесна моцарела. Тие сепак ќе додадат вкус и хранлива вредност на пицата, но и на другите оброци“, вели Хариет, додавајќи дека ако сакате да го зголемите протеинот, додадете рикота или пармезан. Исто така, за здраво и витко тело, избегнувајте да додавате дополнително сирење на пицата, бидејќи тоа може да ја зголеми содржината на калории и маснотии.

Додатоци

Кога станува збор за дополнителни додатоци, се земаат предвид сосовите со месо како пилешко и риба, но не и храната со висока содржина на масти како феферони, колбаси и сланина. Заситените масти се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања и други здравствени проблеми.

“Тие можат да го подигнат нивото на холестерол и да предизвикаат воспаление во телото, што е поврзано со голем број здравствени проблеми. Преработеното месо е исто така богато со натриум, што може да предизвика надуеност. А за дополнителни додатоци, одлучете се за зеленчук на скара или печен наместо пржен пилешко, пржени кромид или пржени пиперки“, советувала Хариет, особено ако одлучите да направите своја пица.

„Печениот зеленчук на скара или печениот зеленчук содржи пониски заситени масти и може да обезбеди хранливи материи здрави за срцето, како што се влакна, витамини и минерали“, заклучи таа.