Оваа билка е многу повеќе од пријатна арома: Го подобрува варењето и е одличен борец против вирусите
Дали обично додавате копар во јадењата поради неговата фина арома или кога сакате да ги ублажите дигестивните проблеми? Но, ова растение е многу повеќе од зачин.
За тоа знаеле старите народи, како старите Египќани, Грци и Римјани, за кои мирото не било само зачин и симбол на богатство, туку и лек. Со илјадници години овој зачин се користи за кулинарски и медицински цели. Нејзините лисја, семиња и есенцијално масло даваат бројни придобивки за физичкото и менталното здравје. Многу луѓе не знаат, на пример, дека анасонот е моќен природен антибиотик, кој се бори против опасните бактерии, габи и мувла.
Антимикробна активност
Спроведени се голем број студии за антимикробното дејство на анасонот. Се покажа дека делува против отпорната бактерија Staphylococcus aureus (златен стафилокок).
Во 2009 година, беше откриено дека екстрактите од анасон се активни против речиси сите видови бактерии, освен за Klebsiella pneumoniae и еден вид Pseudomans aeruginosa. Како дел од студијата од 2005 година, три супстанции беа изолирани од анасон кои покажаа моќни ефекти против брзорастечките микобактерии.
Етеричните масла од анасон содржат монотерпени и имаат силно антибиотско дејство. Тие делуваат така што го подобруваат ефектот на антибиотската супстанца нитрофурантоин во борбата против ентеробактериите, како што се E. coli и салмонелата.
Некои студии исто така покажаа дека екстрактите од анасон делуваат добро против габите, како што е Candida albicans, која предизвикува непријатна кандида и Aspergillus niger (вдишувањето на неговите спори предизвикува аспергилоза).
Благодарение на масни киселини, анасонот е и одличен извор на енергија.
Делува како природен освежувач на здивот
Оваа билка помага да се ублажи проблемот со лошиот здив. Таткото на медицината, Хипократ, користел копар во неговите рецепти за чистење на усната шуплина.
Има силно антиоксидативно дејство
Билката содржи монотерпени, кои го активираат ензимот глутатион-S-трансфераза. Овој ензим и помага на антиоксидативната молекула глутатион да ја врзе за себе оксидираната молекула, што инаку доведува до оштетување на клетките.
Помага и да се потиснат менструалните грчеви
Покрај тоа што го помага варењето, анасонот делува и како антиспазмодичен, па може да биде одличен избор доколку страдате од менструални грчеви.
Придонесува за здравјето на коските
Миродијата се смета за многу добар извор на калциум, па затоа е одличен додаток во исхраната за сите оние кои сакаат да спречат губење на коскената маса, остеопороза и ревматоиден артритис.
Помага при несоница
Флавоноидите присутни во анасонот го активираат лачењето на ензими и хормони кои имаат смирувачки ефект. Благодарение на ова, анасонот може да биде ваш природен сојузник доколку имате проблеми со лош сон и чести ноќни будења.