Оригинални италијански каноли: Рецептот пристигна од Сицилија, мештаните не им го даваат на туристите


Задолжително пробајте ги овие сицилијански каноли, Италијанците го чуваат овој рецепт од туристите, тие се толку неверојатни

Состојки за 20 каноли:
За тестото:
150 гр брашно за сите намени
прстофат сол
1 лажица шеќер
1 лажичка какао во прав, кафе или цимет (по избор)
1 лажица омекнат путер
1 јајце
1 лажичка бел вински оцет
бело вино по потреба
масло за пржење
За полнење:
500 гр рикота добро исцедена
100-150 гр шеќер во прав
1 лажичка млеко
мини чоколадни трошки или кандирано овошје (опционално)
За декорација:
ф’стаци или лешници
чоколадни трошки
кандирано овошје
шеќер во прав

Подготовка:

За тубите: Сувите состојки (брашно, сол, шеќер и по желба какао) за каноли измешајте ги во голем сад. Додадете ги маснотиите, жолчките и оцетот, па постепено прелијте со виното и месете додека не добиете меко и еластично тесто што не се лепи. Завиткајте во најлонска фолија и оставете да отстои во фрижидер најмалку еден час.

Расукајте го тестото на тенки листови, исечете кругови со дијаметар од околу 8 см. Завиткајте ги круговите околу калапот за каноли, внимавајќи краевите да се преклопуваат. Намачкајте ја внатрешноста на едниот крај со белка од јајце за да му помогнете на тестото да се залепи и на крајот да формира туба. Пржете во поголема количина умерено врело масло (180°C) додека канолите не поруменат од сите страни. На површината на тестото треба да се формираат меурчиња. Исцедете ги и оставете ги целосно да се изладат, а потоа внимателно отстранете ги цевките од калапите. Оставете да се излади. Повторете ја постапката додека не го искористите целото тесто.

Фил: Поминете ја рикотата низ сито и ставете ја во сад за матење. Додадете шеќер во прав и добро измешајте. Додадете розова вода или млеко и мешајте (можете и со миксер) додека смесата не стане кремаста и совршено мазна. Во филот по желба можете да додадете чоколадни чипови или захаросани плодови. Оставете да се излади најмалку еден час.

Полнење и декорација: Наполнете една кеса со широка млазница (или обична со отсечен еден агол), наполнете ја со филот и наполнете ја секоја цевка. Краевите украсете ги по желба: мелени ф’стаци или лешници, чоколадни трошки, кандирано овошје. По желба посипете со шеќер во прав.