Ни треба Маршалов план за Европа

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЈЕН

За да излеземе од оваа криза, да ги зачуваме животите и да ја кренеме економијата не може да има полумерки. За да го направиме ова, ќе ни требаат масовни инвестиции во форма на Маршалов план за Европа

 

Последните неколку недели го свртеа нашиот свет наопаку. Се чини како одамна, пред цел живот, дека се занимаваме со нашиот секојдневен бизнис. Но, сега некои од вас кои читаат ќе имаат симптоми, многумина од вас ќе дознаат некој кој е болен и секој од нас е загрижен за нашите најблиски.

Но, она што е уникатно за ситуацијата во која се наоѓаме е дека сите ние сме дел од решението: сите ние како граѓани, но и компании, градови, региони, нации и целиот свет. Да, точно е: Европа првично беше делумно заслепена од непознат непријател и криза со невидени размери и брзина. Овој лажен почеток сè уште нè повредува денес.

Но, Европа сега стои заедно заедно. И тоа е водено од наплив на сочувство во нашата Унија. Во последните недели видовме дека пензионираните лекари и медицински сестри одговараат на повикот на должноста и милиони доброволци прават сѐ што можат за да помогнат. Видовме дека рестораните испорачуваат храна на исцрпениот медицински персонал, дизајнерските фирми ги прават болничките наметки и производителите на автомобили се претвораат во производители на респиратори.

Таа солидарност е заразна – и таа е во срцето на нашата Унија. Благодарение на тој импулс, вистинската Европа се врати. Онаа што работи заедно за да го направиме она што никој од нас не може да го направи сам. ЕУ сега испорачува и работи изедначено секој ден за да го спаси секој живот што можеме, да ги заштити животните средства и да ги започне нашите економии.

Во последните недели презедовме мерки што ќе беа незамисливи дури неодамна. Ние ги направивме нашите правила за државна помош пофлексибилни од кога било досега, така што бизнисите, големи и мали, можат да ја добијат потребната поддршка. Ние ги олабавивме нашите буџетски правила повеќе од кога било за да дозволиме националното и ЕУ трошењето да оди брзо за оние на кои им е потребно. Ова им помогна на институциите на ЕУ и земјите-членки да соберат 2,8 билиони евра за борба против кризата – најсилниот одговор на кое било место во светот.

И оваа недела Европската унија отиде еден чекор подалеку. Ние предложивме нова шема наречена SURE за да се осигураме дека луѓето можат да ги задржат своите работни места и нивните приходи, како и да се осигураме дека бизнисите можат да останат во живот додека ние хибернираме. Шемата ќе обезбеди 100 милијарди евра за да им помогне на владите да ја направат разликата доколку вашата компанија треба да ги намали вашите часови – и може да ги поддржи и самовработените. Ова ќе им помогне на оние кои имаат потреба да ја платат киријата, сметките или храната и да ги одржуваат другите бизниси живи во процесот.

И да ја засилиме борбата за да спасиме животи, ние исто така решивме да го ставиме секој цент од преостанатите пари во овогодинешниот буџет во инструмент за итни случаи, за да помогнеме во обезбедувањето на витална медицинска опрема и тестирање.

Ова го отсликува фактот дека во оваа криза не може да има полумерки. И тоа ќе биде случајот со години нанапред кога се обидуваме да ја кренеме економијата од кризната долина. За да го направиме ова, ќе ни требаат масовни инвестиции во форма на Маршалов план за Европа. И во срцето на тоа треба да лежи моќен нов буџет на ЕУ. Предностите на ова се очигледни: буџетот на ЕУ е докажан инструмент на солидарност и модернизација. И со својот седумгодишен мандат, создава сигурност за инвеститорите и сигурност за сите вклучени страни.

Но, исто како што светот изгледа многу поразлично од начинот на кој беше пред само неколку недели – така мора и нашиот буџет. Мора да биде таму за време кога економиите, ослабени од сегашната криза, ќе треба да ги стартуваат своите мотори и повторно да го вратат нашиот единствен внатрешен пазар.

Милијарди и билиони евра што се трошат денес за да се избегне поголема катастрофа се инвестиција во нашата идна заштита и тие ќе врзат генерации. Ова е причината зошто парите во следниот буџет мора да бидат инвестирани на паметен и одржлив начин. Тоа мора да помогне во зачувувањето на она што е важно за нас и да го обнови чувството за припадност меѓу нациите на Европа.

И клучно, треба да инвестираме стратешки во нашата иднина, на пример, за иновативно истражување, за дигитална инфраструктура, за чиста енергија, за паметна кружна економија, за транспортни системи на иднината. Маршаловиот план од ваква природа ќе помогне да се изгради помодерна, одржлива и еластична Европа. Ова е Унијата за која верувам дека може да произлезе од ова – исто како што тоа го направи после секоја криза во нашата историја.

И за овој огромен напор, на оваа нова Европа, ќе треба една работа повеќе од која било друга: народот на Европа мора да сака заедничка иднина каде ќе застанеме едни за други.
Она што денес го гледам низ Европа го покажува патот и ме исполнува со гордост. Иднината на Европа се полските лекари кои одат во Италија. Чесите испраќаат 10.000 маски во Шпанија и на други места. Тоа се авионите што превезуваат болни од северна Италија кон источна Германија или возови што ги носат луѓето преку границите да бидат лекувани во легла за интензивна нега. Бугарите испраќаат заштитна опрема за Австријците, а Австријците  испраќаат маски во Италија. Тоа е првиот заеднички европски фонд на медицинска опрема или респираторите и комплетите за тестирање, купени заедно од речиси секоја земја, од Романија до Португалија, кои се испраќаат во Шпанија, Италија и на други места. Силата и солидарноста на оваа Унија ја почувствуваа и илјадници Европејци кои беа заробени во Виетнам, Јужна Африка или Аргентина и беа вратени дома со европски билет.

Со секој еден од овие акти на солидарност, Европа се крева повторно малку повеќе. И јас не се сомневам дека нема да помине долго време кога Европа ќе застане на нозе. Заедно.

(Урсула фон дер Лајен е претседателка на Европската комисија. Оваа нејзина колумна беше објавена во повеќе европски весници)