Научниците се фокусираат како Т-клетките се борат со корона вирусот кога ги нема антителата

Неодамнешните студии покажуваат дека некои оздравени пациенти кои биле тестирани негативни на коронавирусни антитела, развиле Т-клетки како одговор на нивната инфекција со Ковид-19

 

Додека научниците се прашуваат дали присуството или отсуството на антитела на новиот корона вирус може со сигурност да го утврди имунитетот, некои бараат друга компонента на имунолошкиот систем, познат како Т-клетки, за нивната улога во заштитата на луѓето во пандемија.

Неодамнешните студии покажуваат дека некои оздравени пациенти кои биле тестирани негативни на коронавирусни антитела, развиле Т-клетки како одговор на нивната инфекција со Ковид-19. Иако студиите се мали и допрва треба да бидат разгледани од надворешни експерти, некои научници сега велат дека луѓето кои доживеале блага болест или воопшто немаат никакви симптоми од новиот корона вирус, може да ја елиминираат инфекцијата преку овој одговор на Т-клетките.

Наодите се додаваат во доказите дека ефективната вакцина за Ковид-19 ќе треба да ги натера Т-клетките да работат покрај производството на антитела и може да имаат импликации за неколку третмани во развој. Тие, исто така, може да фрлат светлина за тоа како може да работи имунитетот на ново изложување на инфекција.

„Постојат зголемен број докази дека луѓето изложени на вирус имаат минлив (краткотраен) одговор на антитела или имаат одговор на Т-клетки кога има помал или нема одговор на антителата“, вели д-р Алесандро Сете, професор и член на Ла Хола Институтот за инфективни болести и вакцини во Калифорнија, изјави за Ројтерс.

Кога вирусот ќе ја премине почетната одбрана на организмот – која вклучува бели крвни зрнца кои се борат со инфекција – започнува конкретен „прилагодлив“ одговор, предизвикувајќи производство на клетки кои се насочени кон напаѓачот. Овие вклучуваат антитела што можат да препознаат вирус и да се заклучат на него, спречувајќи го неговото влегување во клетките на човекот, како и Т-клетките што можат да ги убијат напаѓачите и клетките што ги инфицирале.

Шест месеци од глобалната пандемија на Ковид-19, кога има веќе 13,3 милиони заразени луѓе, остануваат прашања за тоа дали одговорот на антителата на овој вирус е стабилен и трае подолго. Тоа може да значи дека Т-клетките имаат поважна улога во обезбедувањето заштита од болест.

„Т-клетките се честопати важни за контрола на вирусните инфекции. Ние гледаме докази за тоа “, изјави Џон Вери за Ројтерс, директор на Институтот за имунологија на Универзитетот во Пенсилванија.

Една неодамнешна мала француска студија, која сè уште не е разгледана од експерти, откри дека шест од осум членови на семејството во близок контакт со роднини кои имале Ковид-19 развиле одговор со Т-клетки, а не биле тестирани позитивно за антитела.

Една шведска студија кај 200 луѓе, открила силен одговор на Т-клетките кај повеќето лица кои имале лесна болест или немаат никакви симптоми по инфекција со корона вирусот, без оглед дали покажале одговор со антитела. Откритието сугерира дека стапката на инфекција со корона вирусот може да биде повисока од она што се изучува само со тестови за антитела, велат истражувачите.

Фокусот на одговорите на Т-клетките исто така може да фрли светлина во изгледите за подолг имунитет.

Постојат некои докази дека Т-клетките развиени по изложеност на други корона вируси кои предизвикуваат обична настинка би можеле да помогнат во борбата против новиот вирус, познат како Сарс-КоВ-2.

Студијата предводена од Институтот Ла Хола открила Т-клетки кои реагирале на Сарс-КоВ-2 кај околу половина од зачуваните примероци од крв собрани меѓу 2015 и 2018 година, што укажува на тоа дека клетките на имунолошкиот систем се развиле по претходна инфекција со циркулирачки обични ладни корона вируси и тоа тие можат да помогнат во заштитата од новиот вирус.

„Тоа е потенцијално охрабрувачко парче на докази“, рече Вери.

Кандидатите за вакцини против Ковид-19 кои во моментот се во работа, имаат за цел да генерираат реакции на антитела и Т-клетки, а неодамнешните откритија ја потенцираат важноста на проценката на одговорот на Т-клетките што се гледа во клиничките испитувања кај човекот.

„Веруваме дека оптималниот дизајн на вакцините ќе биде оној што предизвикува антитела и одговор на Т-клетките“, рече Сете.

По инфекција или вакцинација, имунолошкиот систем задржува голем број на „мемориски“ клетки кои се веќе подготвени за брзо да го нападнат истиот вирус во случај на идна инфекција.

Многу земји користат тестови на крвта кои бараат антитела за да проценат колку луѓе биле заразени со новиот вирус дури и ако никогаш не покажале симптоми. Но, научниците сè уште не знаат колку нивоата на антитела се поврзани со изложеноста на вирусот или колку долго тие може да траат. Исто така, постојат прашања за тоа точно која комбинација на клетките на имунолошкиот систем ќе резултира во значителна заштита.

Мерењето на нивото на меморија на Т-клетките е многу покомплицирано, особено ако клетките се наоѓаат во лимфни јазли или други тешко достапни места на телото. Покрај тоа, одговорите на Т-клетките се многу променливи.

„Многу е полесно да се соберат податоци за антитела“, рече д-р Даниела Вајскоф, доцент на Институтот Ла Хола. (Ројтерс)