Како „Њујорк тајмс“ целата насловна страница ја отпечати со имиња на починати од корона вирусот

Наместо написи, фотографии или графики што вообичаено се појавуваат на насловната страница на „Њујорк тајмс“, во денешното неделно издание, има само список: долг, достоинствен список на луѓе чии животи беа изгубени во пандемијата на коронавирус. Со објаснување: „Тие не беа само имиња на список. Тие беа ние“.

Бидејќи бројот на загинати од Ковид-19 во Соединетите Држави се приближува на 100.000, што се очекува да се достигне во наредните денови, уредниците во „Тајмс“ планирале како да го одбележат мрачниот меѓник, пишува весникот за проектот кој делува длабоко отрезнувачки.

Симон Ландон, асистент уредник одделот за графики, сакала да го претстави бројот на начин што ќе ја пренесе и пространоста и разновидноста на изгубените животи.

Одделенијата низ „Тајмс“ со месеци силно ја покриваат пандемијата на корона вирус. Но и нејзините колеги, пишува весникот, сфатиле дека „и меѓу нас и можеби во општата јавност, има малку замор со податоците“.

„Знаевме дека се приближуваме до овој меѓник“, додаде таа. „Знаевме дека треба да има некој начин да се обидеме да го одбележиме тој број“.

Ставањето 100.000 точки или фигури на страницата „навистина не ви кажува многу за тоа кои биле овие луѓе, за животите во кои живееле, што значи за нас како земја“, изјавила Ландон. Така, таа се појави со идеја да собере некролози и нотификации за смртта на жртвите од Ковид-19 од весници големи и мали низ целата земја и да го земе екстратот од нив.

Презентацијата на некролози и известувања за смрт од весниците низ целата земја се обидува да ги обелодени непресметливите загуби.

Ален Делакериер, истражувач, преку разни извори на интернет за некролози и известувања за смрт од Ковид-19 состави список со речиси илјада имиња од стотици весници. Тим на уредници од целата редакција, покрај тројца дипломирани студентски новинари, ги прочита и ги остави фразите што ја отсликуваа уникатноста на секој изгубен живот:

„Алан Лунд (81), Вашингтон, диригент со ‘најневеројатното уво’…“

„Тереза Елои (63), Њу Орлеанс, позната по својот бизнис за правење минуциозни брошеви за свадби…“

„Флоренсио Алмазо Морин (65), Њујорк, војска сам за себе …“

„Коби Адолф (44), Чикаго, претприемач и авантурист …“

Ландон го спореди резултатот со „богата таписерија“ што не можеше сама да ја ткае. За насловната страница на трудот се издвоиле две идеи: или мрежа од стотици слики од оние кои ги загубија своите животи во Ковид-19 или концепт од сите видови. Без оглед на тоа кој пристап е избран, напиша „Њујорк тајмс“ требаше да биде на целата страница.

Дизајнот се повикува на весниците стари неколку векови. Кога „Њујорк тајмс“ започна да излегува во 1851 година немаше наслови во модеререн смисол. Весниците во средината на 1800-тите години го имаа концептот на водење текст со мали поднаслови.

Ваква насловна страница, без фотографија или графика, е прва во модерните времиња. Но таа има многу имиња, многу изгубени животи. Списокот продолжува и во внатрешните страници. (Н.В.)