Намирници кои не се чуваат во фрижидер


Чувањето на некои намирници во фрижидер може да направи повеќе штета отколку добро.

Додека месото и млечните производи генерално треба да се чуваат во фрижидер за да не се расипуваат, има и ред други намирници кои не мора да се чуваат во фрижидер, вклучувајќи и такви кои никогаш не треба да ги чувате на тој начин.

Банани

Бананите ги задржуваат своите хранливи материи подобро кога се чуваат надвор од фрижидер. Ниските температури всушност го забавуваат процесот на зреење. Но, има и многу влага во повеќето фрижидери, што може да предизвика бананите да станат кафени или дури и црни.

Ако навистина сакате бананите да траат подолго, исечете ги на мали парчиња и чувајте ги во пластични кеси во замрзнувач. Замрзнатите банани се совршени за смути.

Леб

Ништо не го суши лебот побрзо од тоа да го оставите во фрижидер. На ниски температури лебот ќе стане застарен, сув и без вкус. Исто така, лебот делува како еден вид сунѓер и ќе ги апсорбира сите мириси што се задржуваат околу вашиот фрижидер.

За да бидете безбедни, чувајте ги остатоците од леб во кутија за леб, што ќе спречи лебот да ја изгуби влагата што му дава посебен вкус. Ако немате кутија за леб, секогаш можете да чувате леб во микробранова печка. Само внимавајте да не го вклучите случајно.

Краставици

Краставиците не сакаат да се оставаат во фрижидер. Тие брзо можат да станат водени и да изгубат многу од својот вкус. Наместо тоа, чувајте ја краставицата во оставата, чајната кујна. Само не заборавајте на краставиците, за подоцна да не најдете расипана краставица.

Босилек

Резниците босилек не треба да се чуваат во фрижидер. Фрижидерите се темни, што не им се допаѓа, па босилекот е познат по тоа што вене во фрижидер.

Наместо тоа, остатокот од босилекот ставете го во чаша полна со свежа вода до половина, а потоа ставете ја чашата до сончев прозорец. Вашиот босилек ќе трае многу подолго, па дури и може да никне корен, што значи дека можете повторно да го засадите и да одгледувате сопствен босилек.

Моркови

Морковите всушност можат да изгние и да се накиснат ако се остават предолго во фрижидер. Морковите треба да се чуваат подалеку од директна сончева светлина на место со мала влажност.
Ако сечете еден куп моркови за да ги послужите со пилешки крилца или нешто слично, можете да ги ставите во сад со вода и да ги ставите во фрижидер, но само ако сакате да ги јадете во рок од неколку часа.

Јаболка

Јаболката може да траат една или две недели на собна температура, а може да предизвикаат побрзо зреење на другите плодови поради природниот гас што го испуштаат. Не сакате да го заробите целиот тој гас во вашиот фрижидер со други расипливи материи.

Ензимите во јаболката стануваат многу поактивни на собна температура, што ги прави јаболката похранливи.

Чоколадо

Многу луѓе апсолутно ја сакаат својата ладна чоколада, но идеалната температура за чоколадо е всушност помеѓу 18 и 20°C што е многу потопло од просечниот фрижидер.

Чоколадото чувајте го во фрижидер само во многу топли денови, кога постои ризик чоколадото целосно да се стопи. Меѓутоа, ако навистина сакате ладно чоколадо, никој не смее да ве спречи.

Сенф

Сенфот е сличен на кечапот по тоа што може подолго да остане надвор од фрижидерот. Всушност, сенфот може да трае и подолго од кечапот бидејќи содржи природна киселина која делува како конзерванс.

Кафе
Кафето всушност можете да го чувате во фрижидер се додека е во херметички контејнер. Ова се однесува и на зрната кафе и на сварениот талог од кафе. Во принцип, зрната кафе мора да се чуваат на ладно и суво место, а фрижидерот е ладен, но не премногу сув.

Свареното кафе може да направи сè друго во вашиот фрижидер да мириса на кафе, а ако е премногу топло, може да ја подигне температурата внатре, што е штетно за месото и млечните производи што ги чувате внатре.

Домати
Ако одземете една работа од целиот напис, нека биде тоа да не ги чувате доматите во фрижидер. Овие вкусни, сочни, црвени плодови успеваат во ладна, сува, воздушна средина. Оставете ги во сад на тезга.

Ако ги чувате доматите во фрижидер, тие брзо ќе го изгубат својот вкус, текстура и хранливи материи. Доматите кои се чуваат во фрижидер може да имаат некаков кисел вкус.