Најдобриот рецепт за руска салата! Брзо се подготвува, а уште побрзо се јаде


Руската салата обично се поврзува со новогодишните празници и е таква без која некои прослави не можат да се замислат. Но, тоа е само непишано правило.

Кој и да ја види оваа позната салата пред себе, и во ова време, нема да може да ја вкуси. Рецептите се разликуваат по ситните детали, но затоа секој наоѓа по една состојка што го прави овој оброк подобар за него.

Состојки за руска салата:

-1 кесичка зеленчук за руска салата (обично 450 грама)
-1 пилешко бело месо
-200 гр шунка
-2 јајца
-150 гр кисели краставички
-250 гр мајонез
-250 гр кисела павлака
-1 лажица сенф
-сол
-бибер

Подготовка:

Смесата од зеленчук се вари кратко во солена вода, заедно со месото. Кога водата ќе зоврие, извадете го зеленчукот и измијте го со ладна вода. Нека седи во цедалка.

Кога пилешкото добро ќе се свари, доволно е месото да се распарчи со вилушка, па да се стави во сад.

Ставете ги јајцата да се варат и проверете дали се тврдо варени. Најбезбедно е да ги оставите да се варат уште 10 минути откако ќе зоврие водата.

Шунката и киселите краставички исечкајте ги на коцки, па додајте ги во садот со месото. Зачинете по желба. Додадете го зеленчукот, па додадете ја павлаката, мајонезот и сенфот, па добро измешајте.

Вкусете и одлучете дали сакате да додадете повеќе павлака или мајонез. Ставете го во фрижидер да отстои доволно долго за да го послужите ладно.