Најчестата грешка што ја правиме скоро сите кога ги миеме мрсните тави


Image: 340702800, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Frank Tschakert / Alamy / Alamy / Profimedia

Кој е најдобриот начин за миење мрсни садови? Сите тие го прават истото – натопете го во топла вода, а тоа е голема грешка.

Речиси сите ги миеме тавите на ист начин – по пржењето, во нив тураме топла вода, чекаме маснотиите да се „растопат“, а потоа ја истураме водата и сипуваме детергент. Експертите велат дека ова никогаш не треба да го правиме, а еве зошто.

Кое е најдоброто решение?

Најдобро би било да ја соберете маснотијата од садовите и да ја фрлите во ѓубре пред да ја ставите во мијалник да се измие. Доколку не успеавте да отстраните доволно маснотии, најдобро би било да ја исплакнете тавата со ладна вода. Подобро е да ја истурите „валканата“ вода во тоалетната шолја (иако и тоа не се препорачува, но е подобро решение отколку директно во мијалникот).

Ако се прашувате која е разликата кога користите ладна вода за перење и зошто е помалку штетна, одговорот е во комбинацијата на топла вода и детергент. Комбинацијата на овие две состојки е во интеракција со маснотиите за да формира емулзија која се лизга низ одводот и, кога ќе се олади, се претвора во цврста маса што може да ги затне цевките.

За да го спречите тоа, задолжително исплакнете ја тавата или другите мрсни садови со ладна вода. Потоа измијте го со детергент за садови и топла вода.