Над 20.000 луѓе умреа од топлотните бранови ова лето во западна Европа

Годинашниве високи темепратури ќе беа невозможни без климатската криза, велат научниците


Во Севилја ова лето беше пеколно

 

Повеќе од 20.000 луѓе умреа ширум западна Европа во топлотните бранови ова лето, на температури кои практично ќе беа невозможни без климатскиот колапс, покажуваат бројките.

Анализата на вишокот смртни случаи, разликата помеѓу бројот на смртни случаи што се случиле и оние што се очекуваат врз основа на историските трендови, ги откриваат заканите од глобалното загревање предизвикано од климатските промени, велат научниците.

За време на летните горештини температурите надминаа 40 степени Целзиусови во Лондон, областите во југозападна Франција достигнаа 42 степени Целзиусови, а Севиља и Кордоба во Шпанија поставија рекорди од 44 степени Целзиусови. Анализата на групата научници World Weather Attribution покажа дека таквите високи температури би биле „практично невозможни“ без климатската криза.

Во Англија и Велс, меѓу 1 јуни и 7 септември се регистрирани 3.271 вишок смртни случаи, според Канцеларијата за национална статистика – 6,2% повеќе од петгодишниот просек.

Анализата не ги проценува конкретно смртните случаи поврзани со топлина, но бројот на смртни случаи беше повисок во просек за деновите на топлотниот период од деновите што не беа топлински периоди. Смртните случаи од Ковид-19 беа исклучени.

Во Франција имало 10.420 прекумерни смртни случаи пријавени во текот на летните месеци, според податоците објавени од Santé Publique France, владината здравствена агенција.

Еден од четири од овие смртни случаи, или 2.816, се случиле за време на еден од трите интензивни топлотни бранови што ја погодија земјата. Вишокот на смртни случаи беа 20% повисоки во регионите каде што беа издадени црвени предупредувања за екстремни температури.

Во Шпанија, здравствениот институт „Карлос III“, поддржан од државата, проценува дека меѓу јуни и август имало 4.655 смртни случаи предизвикани од топлина.

Институтот „Роберт Кох“, германската владина здравствена агенција, проценува дека 4.500 луѓе починале во земјата во текот на летните месеци, особено поради екстремните температури.

Д-р Фридерике Ото, виш предавач по климатски науки во Институтот за климатски промени и животна средина Грантам, Империjал колеџ во Лондон, рече: „Топлинските бранови се една од најголемите закани од климатските промени. Високите температури се одговорни за илјадници смртни случаи ширум светот секоја година, од кои многу се недоволно пријавени.

И покрај овие огромни докази, сè уште има малку јавна свест за опасностите што екстремните температури ги претставуваат по здравјето на луѓето#.

Летото во 2022 година беше најжешкото досега, според службата на ЕУ за климатски промени „Коперник“.

Д-р Јунис Ло, научен соработник за климатски промени и здравје на Универзитетот во Бристол, рече: „Топлинските бранови стануваат сѐ почести и поинтензивни како што се загрева земјината топка, така што можеме да очекуваме повеќе и пожешки топлотни бранови во иднина.

„Научниците поврзаа многу топли бранови од минатото со климатските промени предизвикани од човекот. Ова значи дека забележаните топлотни бранови се поверојатно да се појават или се поинтензивни поради човечките емисии на стакленички гасови“.

Глобалното затоплување е предизвикано од согорување на фосилни горива, уништување шуми и други човечки активности. Меѓународната агенција за енергетика минатата година советуваше дека не може да има нов развој на гас, нафта или јаглен од оваа година наваму, доколку светот сака да го ограничи глобалното греење на 1,5 Целзиусови степени.

Ло рече дека има потреба и општеството да се прилагоди на екстремните горештини. „Ние … треба да се прилагодиме на топлината на долг рок. Ова вклучува дизајнирање домови, училишта и болници кои имаат добра вентилација и спречуваат прегревање, зголемување на зелените површини и парковите во градовите и правење на предупредувањата за топлина достапни за сите“. (Гардијан)