Кои се две најздрави, а кои две најштетни намирници


Истражувачите од Универзитетот Тафтс направија табела со корисна храна врз основа на анализираните вкупно 8.032 производи, вклучувајќи пијалоци. Свежите малини и солените бадеми се истакнаа како две најздрави намирници.

Покрај тоа што се вкусни, малините се исклучително здраво и хранливо овошје, а имаат и бројни лековити својства. Тие содржат витамин Ц, така што само една порција од 100г малини содржи 25-35% од дневната вредност на витамин Ц. Малините се исто така моќни антиоксиданси и содржат витамини Б, Е и К и минерали калиум, магнезиум, манган, бакар. Исчистете ги крвните садови, позитивно влијаат на метаболизмот и нивото на шеќер во крвта, одлични се за имунитет, а чајот од малина особено се препорачува за настинки. Втори на листата на најкорисна храна се солените бадеми, кои содржат витамини, протеини, влакна, калциум, калиум и рибофлавин. Исто така, содржи масти кои се здрави и позитивно влијаат на здравјето на срцето, го регулираат нивото на холестерол, се одличен извор на протеини и позитивно влијаат на цревната флора и убавината на кожата и косата.

На дното на листата се двете најштетни намирници, а тоа се инстант тестенини „нудли“ и чоколаден пудинг. Овие две намирници содржат многу хемикалии, адитиви, многу сол, вештачки засилувачи на вкус и масти. Секоја храна што ја јадеме има одредено влијание врз здравјето на нашите органи и целиот организам, затоа е важно секогаш да се избере органска и свежа храна од природно потекло, и да се намали внесот на грицки, слатки и инстант храна што содржат хемикалии.