Кои банани се поздрави, зрелите или зелените?


Бананите се исклучително здрави и ни обезбедуваат бројни состојки кои му се потребни на нашето тело за правилно функционирање. Некои ги сакаат кога се зрели, други и кога малку ќе потемнат, а има и такви кои ги јадат само кога се „зелени“. А од здравствената страна, колку е важна нивната „стадиум на зрелост“?

Нутриционистот д-р Дуан Мелор и д-р Дебра Вилијамс објаснија кога е најдобро време за јадење банани, кому можат да му наштетат и на кого можат да помогнат. Д-р Дебра истакна дека не се менуваат само вкусот и текстурата со созревањето на овошјето, туку се менува и нивниот нутритивен состав – со текот на времето имаат се повеќе шеќер!
„Како и другите овошја, за време на зреењето бананите го разложуваат скробот на едноставни шеќери, како што се сахароза, гликоза и фруктоза. Тие полесно се апсорбираат во крвотокот, што може да предизвика скок на шеќерот во крвта“, вели нутриционистката Дебра Вилијамс.

„И тоа е она што ги прави бананите совршена закуска за оние кои бараат брз извор на енергија, како што се спортистите или оние кои се занимаваат со физичка активност“, забележува д-р Мелор, додавајќи дека овој „вишок“ шеќер може да биде проблем за оние со дијабетес. Затоа за дијабетичарите најдобро е да јадат незрели банани.

Кога станува збор за содржината на минерали, зелените банани содржат слично количество калиум како и зрелите, но содржат повеќе влакна и отпорен скроб – јаглени хидрати кои ги хранат добрите бактерии во цревата.

„Со незрела зелена банана, добивате различни полу-сварливи јаглехидрати кои можат да бидат добри за здравјето на цревата“, вели д-р Мелор, доктор на науки, додавајќи дека е важно да се јаде различно овошје и зеленчук за здравје. Исто така, се препорачува избегнување на премногу слатко и многу зрело тропско овошје поради нивната висока содржина на шеќер.