Најдобрата работа во светот


Ерол Ризаов Еве ме, почитувани читатели во дневен весник и на интернет пак со вас. Ќе се дружиме често, се надевам на заемно задоволство. Учтивоста ми налага да не почнам со високата политика, туку со нас. Да погледнеме прво во нашиот двор, што се случува со новинарството, најдобрата работа во светот, како што некогаш пишуваа и …

Најдобрата работа во светот Read More »

Живот во минус


Гордана Попсимонова Наскоро ќе бидат 10 години откако сум редовен професор, 20 години откако докторирав и 30 години откако се вработив. Како што би рекол чичко Панта – се’ тече, се’ се менува, така и низ овие години се менуваше земјата во која се родив, името на улицата на која живеев, училиштето во кое учев, …

Живот во минус Read More »

Зошто „Независен“?


Македонскиот информативен простор од денес ќе го збогатиме со уште еден информативен портал, а наскоро и со нов дневен весник. Под заедничко име „Независен“ ќе се обидеме да и додадеме моќ на информацијата, како еден од новите медиуми што сакаат да го искачат повторно на „пиедестал“ новинарството во земјата. Зошто ни треба „Независен“ и зошто …

Зошто „Независен“? Read More »

HOMO HYPOCRITUS


Гордана Попсимонова Ситниот, немоќен и притап припадник на еден биолошки род, т.н. Homo sapiens, малку поитал да си ја даде престижната придавка – интелигентен. Истиот тој кој неодамна се исправи на две нозе, кој успеа во последниве сто години да дојде на работ на исчезнување заради сопствената себичност, истиот тој кој не умее да комуницира …

HOMO HYPOCRITUS Read More »