Како се прави гранола? Домашни крцкави мусли, поздрави од купечките
За појадок можете да јадете домашна гранола наместо мусли купени во продавница.
Доколку често јадете мусли за појадок, ви предлагаме да направите гранола. Ова крцкаво мусли, чија главна состојка е овесната каша, многумина го сакаат, а бидејќи купениот од продавница е полн со додадени шеќери, подобро е да го направите сами. Лесно е и брзо, а состојките можете да ги комбинирате по желба. Во следниот текст ви даваме основен рецепт за гранола кој можете да го прилагодите на вашиот вкус. Можете да го послужите со млеко или јогурт, а гранолата можете да јадете како ужина.
Состојки:
800 гр овесни снегулки
200 гр ореви и семки
1 лажица цимет
100 гр сушено овошје (по избор)
200 гр кокосово брашно
прстофат сол
50 мл маслиново масло
1,5 лажички екстракт од ванила
50 гр мед
Подготовка:
Во сад измешајте ги овесните снегулки, кокосовото брашно, сечканите ореви и семките. Во друг сад измешајте маслиново масло, мед, ванила, сол и цимет и измешајте. Додадете ја смесата со маслото и медот во садот со овес, па добро измешајте. Добиената смеса истурете ја на плех обложен со хартија за печење. Наредете убаво и печете во загреана рерна на 150°C околу половина час. Извадете го од рерна и оставете го целосно да се излади, па исечкајте го со раце, па додадете сецкано суво овошје по избор. Добро измешајте.