Како да направите алва по турски рецепт

Направете алва по оригиналниот рецепт.
Состојки:
250 гр брашно
200 гр путер
400 гр шеќер
400 мл млеко
400 мл вода
60 гр бело чоколадо
Подготовка:
Турсла алва од брашно е традиционален десерт со богата, путерна текстура и слаба карамелизирана арома. Направен е од основни состојки, но резултатот е неодолив – кремасто, миризливо и совршено слатко задоволство кое често се служи со сладолед или стопено бело чоколадо.
Совети за совршена алва:
Постојано мешајте го брашното да не изгори и рамномерно да се карамелизира.
Постепено додавајте го сирупот за алвата да ја впие течноста без да формира грутки.
Оставете да одмори пред сервирање – ова овозможува алвата да ја достигне својата идеална текстура.
Освен бело чоколадо и сладолед, за побогат вкус можете да додадете и мелени ореви, бадеми или лешници.
Растопете го путерот во тава или длабок тенџере на средна температура. Додадете го брашното и постојано мешајте со дрвена лажица, притискајќи го брашното да се испржи рамномерно. Продолжете со пржење 15-20 минути, додека брашното не ја промени бојата во златно-кафеава, не добие малку карамелизиран мирис и не добие вкус на орев.
Во друга тава истурете вода и шеќер. Загрејте на средна топлина додека не зоврие. Мешајте додека шеќерот целосно не се раствори, а потоа исклучете го огнот. Во сирупот додадете го млекото и измешајте.
Подготвениот сируп постепено сипете го во тавата со брашно со постојано мешање. Варете на тивок оган додека алвата не го впие целиот сируп и не стане мазна и густа. Тргнете го од оган, покријте го со чиста кујнска крпа и ставете го капакот. Оставете да отстои 20 минути. Послужете топло или млако, со топка сладолед или стопено бело чоколадо по желба.