Како да бидете слаби без диета? Јапонците имаат 8 совети, од кои еден е да го користите овој прибор наместо шпатула


Јапонците имаат начин на живот кој е сè попопуларен, особено кога станува збор за исхраната и долговечноста. Тие имаат 8 совети како да ослабете без диети.

Јапонската култура е позната по својот фокус на здравјето и благосостојбата, а тоа се рефлектира во долговечноста и виткоста на нејзиното население. Сепак, она што многумина не го знаат е дека овие достигнувања не се само резултат на строги диети, туку и низа секојдневни навики и трикови кои промовираат избалансиран начин на живот.

Нивните методи се едноставни, практични и, најдобро од сè, не бараат откажување од вкусна храна. Поради сите овие причини, Јапонија е позната по тоа што има една од најниските стапки на дебелина во светот, а тоа се должи на комбинација од културни, диететски и животни фактори. Овој принцип е доказ дека е можно да се биде слаб без диети со овие методи што ги користат Јапонците.

Во текот на 2000-тите, јапонската влада започна со спроведување програми за јавно здравје кои промовираа едукација за исхрана и превенција од болести. Законот Шуку Ику беше една таква иницијатива, формализирајќи пристап кон храната што ја комбинираше јапонската култура со модерните принципи на исхрана.

Специјалистот за исхрана Катрин Енгелхард објаснува во списанието „Лос Анџелес Тајмс“ дека „целта на тој стандард е подобро да ги информира учениците за синџирот на исхрана, за тоа од каде доаѓа храната и како се произведува“. Законот се фокусира не само на тоа што јадете, туку и на тоа како јадете; тоа е јапонска филозофија која промовира благосостојба и здравје преку избалансирани навики во исхраната и свесен начин на живот.

Ова се јапонски навики и принципи кои поттикнуваат губење на тежината без строги диети.

1. Хара хачи бу
Овој принцип се преведува како „јадете додека не се наситите 80%.“ Тој доаѓа од градот Окинава, познат како една од „сините зони“, регион во светот каде што луѓето живеат значително подолго.

Здравствениот центар Кларк тврди дека „внимателноста за време на оброкот, како што ја промовира хара хачи бу, нè охрабрува да забавиме и навистина да уживаме во нашите оброци. Практиката вклучува целосно присуство за време на оброците, обрнувајќи внимание на вкусовите, текстурите и аромите на храната и препознавајќи ги сигналите на телото за глад и ситост.“

Принципот ја нагласува важноста да не се прејадува. Кога ќе престанете да јадете пред да се чувствувате сити, луѓето можат да уживаат во оброците без да претеруваат со калориите.

2. Фокусирање на свеста
Јапонците користат други методи како што е уживањето во секој залак, што може да доведе до поголемо задоволство со помалку храна. Свесното и внимателното уживање во храната може да го подобри кулинарското искуство и целокупното задоволство од оброците.

Практикувањето на свесност или внимателност е пристап кој стана популарен низ целиот свет, но има длабоки корени во јапонската култура. Со фокусирање на секој залак, неговите вкусови и текстури, не само што повеќе уживате во вашата храна, туку станувате и посвесни за знаците на глад и ситост. Ова може да доведе до тоа да јадете помалку и да уживате повеќе во она што го консумирате.

3. Јадење со стапчиња: јапонска традиција
Користењето стапчиња, нешто што Јапонците го прават секој ден, за јадење може да изгледа како мал детаљ, но всушност има големо влијание врз количината на храна што ја консумирате. Овој додаток ве тера да џвакате повеќе и да јадете побавно, што му овозможува на вашиот мозок да добие сигнал за ситост пред да се прејадете.

4. Пиење зелен чај
Зелениот чај е многу популарен пијалок во Јапонија, познат по своите бројни здравствени придобивки, вклучувајќи го и ефектот врз губењето на тежината. Богат со антиоксиданси и катехини, зелениот чај може да помогне во забрзувањето на метаболизмот и согорувањето на мастите.

5. Јадење на мали чинии
Во Јапонија, презентацијата на храната е клучна. Јадењето на мали, убаво распоредени чинии не само што ја прави храната попривлечна, туку може да ве направи и позадоволни. Со сервирање мали порции, го лажете вашиот ум да мисли дека јадете повеќе. Покрај тоа, вниманието кон естетиката може да го збогати вашето искуство со јадење, правејќи да уживате повеќе во секој залак.

6. Избалансирани и разновидни пропорции
Наместо да се фокусираат само на еден вид храна, јапонските оброци вклучуваат ориз, риба, зеленчук и супа. Разновидноста не само што обезбедува есенцијални хранливи материи, туку помага и да се избегне вишок на кој било вид храна, со што се промовира здрава тежина.

7. Физичка активност
Мобилноста е императив во јапонската култура. Вклучувањето на одењето во вашата дневна рутина, без разлика дали станува збор за одење до работа или едноставно прошетка по оброк – што резултира со тоа што јапонското одење е глобален хит – може да биде одличен начин да ја зголемите вашата физичка активност без да се чувствувате како вежбате