Една солена намирница го подига шеќерот во крвта до таван

Можеби ја јадете секој ден?
Една неочекувана намирница го крева шеќерот до плафон – никој не е ни свесен за тоа, а подобро е да ја немате во домот!
Ако внимателно го следите внесот на калории и колку што е можно повеќе ги намаливте слатките, веројатно сте се откажале од повеќето омилени чоколадни и овошни задоволства.
Сепак, можеби не сте свесни дека некои солени јадења можат да го зголемат нивото на шеќер во крвта, додека некои што изгледаат како слатки, всушност, го намалуваат шеќерот во крвта. Чудно, нели?
Се работи за колбаси.
Речиси во сите видови колбаси се додава шеќер со цел да се подобри вкусот, да се продолжи рокот на траење и да се постигне саканата текстура и боја.
Иако количината на шеќер е мала, неговото присуство во комбинација со други состојки во колбасите може да предизвика нагло зголемување на шеќерот во крвта, како и зголемена желба за дополнително внесување храна.