Директорот на музејот „Ермитаж“: „Сите ние сме милитаристи и империјалисти“

Војната е самоафирмација на нацијата, вели Михаил Пјотровски


 

Директорот на познатиот музеј „Ермитаж“ во Санкт Петерсбург, Михаил Пјотровски, даде интервју за весникот „Росиска газета“. Во него има многу милитаристички тврдења, за војната како неопходност. Еве ги најневеројатните цитати.

За изложбите на руските музеи во Европа пред војната во Украина

Нашите неодамнешни изложби во странство се само моќна културна офанзива. Ако сакате, еден вид „специјална операција“. Што на многу луѓе не им се допаѓа. Но, ние доаѓаме. И никој не смее да се меша во нашата офанзива… До почетокот на специјалната операција во Украина, изложби на руски музеи беа насекаде… Ова беше нашата, ако сакате, „специјална операција“, голема културна офанзива.

За Русија како дел од Европа

Ние сме неразделни од европската култура и од самата Европа. Специјалната воена операција во Украина не менува ништо овде. Внатре во Европа имаше многу несогласувања и војни – од Триесетгодишната до Првата светска војна. Ние сме Европа и во некои моменти сме повеќе Европа од многу нејзини класични земји. И секако, отколку ЕУ, која сега се претвора во Советскиот Сојуз… Никогаш нема да бидеме изолирани како апсолутно целосен и рамноправен дел од Европа.

За глобалните промени што ги прави Русија

Сега нашата земја се пресели во друго време. Првиот период од Скитската војна заврши. Се повлекувавме, се повлекувавме, сега не се повлекуваме. Направивме пресврт. И веќе е јасно дека тоа е финално. Сè започна во 2014 година на Крим. Крим создаде ситуација кога веќе беше невозможно да се направи поинаку, беше неопходно да се сврти. Нашата земја минува низ голема глобална трансформација. И ние, соодветно, во нив и со неа. Нашата позиција е мирна, нормална работа.

За војната и културата

Сите ние сме милитаристи и империјалисти… Ние, луѓето од културата, сега треба да го разбереме нашето учество во сѐ што се случува. Човек вклучен во историјата пред сѐ мора добро да го направи тоа што го прави. Следејќи го принципот „кога зборуваат пушките, треба да зборуваат и музите“.

За историската мисија на Русија и империјалните традиции

Патриотизмот на руски е чувство за сопственото историско достоинство. Човек разбира дека мора да оди во војна, а другиот – нешто друго, но не помалку важно да се направи. А зад ова се крие чувството за сопственото историско достоинство. Желбата да живеат според нивната историја и мисијата на својата земја. Звучи многу гласно, но ја разбираме историската мисија на нашата земја. И ова чувство дека нашата земја ја менува светската историја и вие сте вклучени во тоа е клучно сега.

И со односот кон воените операции не е сè така едноставно. Од една страна, војната е крв и убиство, а од друга, тоа е самопотврдување на луѓето, самопотврдување на нацијата. Секој човек сака да се докажува. И во својата позиција во однос на војната, несомнено, се наметнува. Па, на крајот на краиштата, сите сме воспитани во царска традиција, а империјата обединува многу народи, обединува луѓе, наоѓајќи некои заеднички и важни работи за сите.