Дали смее да се јаде чоколадо кое ја променило бојата? Еве што значи ако побели или ако има флеки на него


Чоколадото кое е побелено често е непријатно изненадување, еве дали е безбедно да се јаде!

Сите ние сакаме чоколадо, и понекогаш фантазираме со часови за моментот кога ќе се вратиме дома и ќе земеме коцки од нашето омилено уживање.

Го купивте во продавница или веќе го имате дома, седите на каучот и го отворате пакетот и … Чоколадото изгледа чудно. Има кафеав, па дури и сивкав слој на површината што воопшто не изгледа привлечно. Што е работата и дали таквото чоколадо е безбедно за јадење?

Тоа е феномен наречен „цветање“ на чоколадо и има две причини зошто тоа се случува.

Ако видите белузлав филм на чоколадото, тоа е затоа што стоело на топло место предолго, поради што путерот од какао, маснотијата што е една од компонентите на чоколадото, се разделича и испливача на површината. Ако видите кристализиран слој, влагата навлегува во пакувањето, поради што шеќерот се одвојува на површината на чоколадото. Дали е безбедно да се јаде чоколадо со „нешто бело“? На кратко, тоа е, но неговиот вкус може да биде малку поинаков, бидејќи состојките што инаку беа измешани сега се одделени. Ако не гледате друга промена и чоколадото мириса нормално, слободно јадете го. Ако сеуште не ви се допаѓа како изгледа, користете го за готвење, направете чоколадна торта од него.