Дали ги јадете или ги фрлате семките од лубеницата? Едно парче има грст коски, а многумина не знаат какво богатство кријат!


Лубеницата треба да се јаде со семки и кора, а одговорот може да ве изненади!

Лубеницата е омилена на диететичарите, која не само што е погодна за диета, туку и совршено ја гаси жедта за време на топлото време – содржи големи количини на вода. Богат е со витамини и минерали. Содржи многу витамини А и Ц, калиум, магнезиум и други важни хранливи материи. Лубеницата е и одличен извор на ликопен, кој е познат по своите здравствени придобивки и и дава црвена боја на лубеницата.

Ликопенот е моќен антиоксиданс кој го намалува ризикот од срцеви заболувања и проблеми со видот поврзани со возраста. Совршено ги штити клетките на нашето тело од оштетување предизвикано од слободните радикали. Најпопуларниот дел од лубеницата е „розовото месо“, но како и неговиот братучед краставицата, целото овошје може да се јаде. Да, скоро сите ја фрламе кората и многумина ги отстрануваат семките, но зелената кора што го штити плодот е целосно за јадење.

Семки од лубеница
Можете да ги исушите семките од лубеницата и да ги јадете како закуска. Богати се со магнезиум, содржат фолна киселина и се извор на полинезаситени масни киселини. Во порција од 4 грама, што е еднакво на една рака семки, ќе добиете 21 милиграм магнезиум, што е 5 отсто од препорачаната дневна доза. Според доверлив извор на Американската асоцијација за срце, семките содржат масти кои се корисни за заштита од срцеви и мозочни удари и го намалуваат ризикот од лошиот холестерол во крвта.

Кора од лубеница
Кората содржи помалку шеќер и повеќе влакна од лубеницата – нивното јадење заедно може да помогне во намалување на нивото на шеќер во крвта.
Кората од лубеницата содржи Л-цитрулин, кој помага во намалување на крвниот притисок. Некои истражувања покажаа дека додатоците на екстрактот од овој плод може да им помогнат на дебелите луѓе да одржат нормален крвен притисок.
Според некои извори, цитрулинот ги подобрува перформансите на телото и помага во проширување на крвните садови. Според една студија, суплементите на цитрулин ја подобруваат испораката на кислород до мускулите, што потенцијално ги подобрува перформансите на вежбањето.
Друга придобивка од кората од лубеницата е тоа што е богат извор на растителни влакна. Исхраната богата со растителни влакна има многу здравствени придобивки: помага во одржување на редовно празнење на дебелото црево и го намалува ризикот од развој на болести на дебелото црево. Влакната можат да помогнат во намалување на нивото на холестерол и шеќер во крвта. Соодветната содржина на влакна во исхраната помага во одржување на нормална телесна тежина и помага во губење на тежината.