Цукерберг се согласи Фејсбук да плаќа повеќе даноци во странство

NEW YORK, NY - OCTOBER 25: Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks about the new Facebook News feature at the Paley Center For Media on October 25, 2019 in New York City. Facebook News, which will appear in a new dedicated section on the Facebook app, will offer stories from a mix of publications, including The New York Times, The Wall Street Journal and The Washington Post, as well as other digital-only outlets.(Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Марк Цукерберг, главен извршен директор на Фејсбук, прифаќа дека неговиот гигант за социјално вмрежување може да плати повеќе даноци надвор од Соединетите Држави, како дел од глобалното промена на тоа како технолошките гиганти плаќаат даноци, според извадоци на забелешки што ги виде „Политико“ од говорот што тој ќе го даде в сабота.

Говорејќи на Конференцијата за безбедност во Минхен, годишен настан што привлекува високи функционери и лидери на корпорации, 35-годишниот Цукерберг се очекува да повика на реформи за тоа како Фејсбук и Гугл плаќаат даноци за нивните дигитални империи и да даде поддршка за тековните разговори на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) да создаде нов глобален даночен режим.

„Ние прифаќаме дека (реформите) може да значат дека мора да платиме поголем данок и да го платиме на различни места во рамките на новата рамка“, се очекува да каже технолошкиот шеф во Минхен. „Разбирам дека има фрустрација за тоа како технолошките компании се оданочуваат во Европа. Ние, исто така, сакаме даночни реформи и се радувам што ОЕЦД го разгледува ова“.

Коментарите на Цукерберг веројатно ќе придобијат признанија за време на низата состаноци со европските политичари во Минхен и Брисел. Тоа, исто така, следи по одлуките во рамките на Фејсбук дека многу официјални претставници од регионот веруваат дека компанијата не го плаќа својот фер удел.

Франција и Австрија ги усвоија националните правила за дигитални даноци што главно ги опфаќаат американските технолошки гиганти, иако Париз ја прекина наплатата на данокот по притисокот од Вашингтон. Велика Британија, исто така, има за цел да напредува со слични планови во април и покрај потенцијалниот реакција од САД.

Американските службеници најверојатно нема да ја поздрават подготвеноста на Цукерберг да плаќа повеќе во странство, откако Стивен Мнучин, секретар за финансии на САД, повика на избор на која било форма на глобалните дигитални правила – став што го става Вашингтон во судир со речиси сите други членки на ОЕЦД.

САД исто така се заканија дека ќе наметнат одмазднички тарифи вредни милијарди долари за земјите што создаваат свои правила за дигитално даноци. Ова предупредување ги натера американските и европските официјални претставници да влезат во можна трансатлантска трговска војна ако не се најде компромис за глобалниот режим на дигитален данок до декември. (Политико)