Чоколадото не било олку скапо со години


 

Букет рози, вечера за двајца и кутија чоколади се основните состојки за денот на вљубените. Но, фановите би можеле да доживеат шок оваа година поради повисоките цени на какаото и шеќерот.

Цените на какаото се искачија на највисоко ниво минатата недела бидејќи влошените временски услови и предизвиците со болести ги намалија приносите во Гана и Брегот на Слоновата Коска, каде што се произведува 60% од светското производство.

„Ова доведе до намалување на производството и создаде недостиг на зрна какао на пазарот“, рече Сергеј Четвертаков, главен истражувачки аналитичар за пазарите на какао и шеќер во S&P Global. Тој рече дека ова е трета последователна година на недоволно снабдување со какао, додавајќи дека тоа нема да се подобри во блиска иднина.

Фјучерсите (термински договори, заб.) на какаото се зголемија за речиси 40% од годишно ниво, достигнувајќи го највисокото ниво на сите времиња во текот на денот од 5.874 долари за метрички тон во четвртокот.

„Она што навистина го води сето ова е всушност овој Ел Нињо што е на место во моментов. Тоа навистина влијае на родот“, рече Дејвид Бранч, виш потпретседател на Агро-прехранбениот институт „Велс Фарго“.

Тој истакна дека тоа влијае и на шеќерните култури.

Временскиот феномен Ел Нињо донесе посуви температури во Југоисточна Азија, Индија и делови од Африка, што доведе до пораст на евтините производи како шеќер и какао минатата година.

„Цените на чоколадото ќе бидат повисоки“, изјави Бранч за Си-Ен-Би-Си. „Производителите на производот само ги зголемуваат маржите и им кажуваат на трговците на мало тоа да го прифатат, а тие треба да се обидат да го продадат по повисока цена.

Цените на чоколадото се зголемија за 11% во изминатата година, според базата на податоци на NielsenIQ, користејќи податоци собрани до 27 јануари. „Цените на чоколадото се највисоки што сме ги виделе во последните години“, изјави претставник на NielsenIQ.

Сепак, експертите сè уште не очекуваат овој скок да ги одврати љубителите на слатки.

„Има уште многу ентузијазам за задоволства околу Денот на вљубените“, изјави Националното здружение на слаткари за Си-Ен-Би-Си преку е-пошта, додавајќи дека 92% од анкетираните Американци изјавиле дека планираат да споделуваат чоколади и бонбони за Денот на вљубените оваа година.

„За Денот на вљубените [чоколадите] се како посебно задоволство и многу луѓе мора да ги имаат“, рече Четвертаков. Тој истакна дека и покрај повисоките цени, пазарот на чоколади е силен на пазарите како Европа и Северна Америка. Сепак, тој истакна дека има намалување на побарувачката во Азија.

Чоколадото и какаото историски се поврзуваат со љубовта и плодноста уште од цивилизациите на Маите и Ацтеките, кои ги „донеле“ овие производи во Западна Европа преку шпанските конквистадори. Сега чоколадото и Денот на вљубените се синоними, дури и ако критичарите велат дека врската е овековечена со маркетиншки трикови.

Но, со тврдоглавата глобална инфлација, слатките исто така претставуваат попристапен начин за учество во свеченостите. Ким, 28-годишна од Сингапур, рече дека наместо тоа, обично избира да пече колачиња за своите најблиски на Денот на вљубените.

„Мислам дека можеби е затоа што е полесно – како, подостапно од излегување на вечера или купување подароци“, рече таа. „Обично се работи за подарување картичка и чоколади. Мислам дека е полесно да се направи нешто отколку да не се прави ништо“.

Но, дури и надвор од годишната сезона на љубовта, побарувачката за чоколадо има тенденција да остане релативно силна дури и за време на економски падови, според базата на податоци за цените на храната Mintec.

„Ова може да се усогласи со човечката тенденција да бара „мали задоволства“ во несигурни времиња, а познато е дека чоколадото природно го подобрува расположението“, соопшти  Mintec во неодамнешниот извештај.

Како што посочуваат, чоколадите не се единствените задоволства за вљубените што ќе го повредат вашиот паричник оваа година. Тоа е исто така сезона кога побарувачката за јастог и говедско месо се зголемува, бидејќи потрошувачите вечераат за време на сезоната на вљубените.

Индексот на оброци за Денот на вљубените на Mintec, кој ги следи цените на вообичаените производи за Денот на вљубените, како што се чоколадото, јастог, говедското филе и компирите, се зголеми за 13,8% во јануари на годишно ниво. Скокот е поттикнат од повисоките цени на јастогот, според извештајот, во кој се вели дека јануарскиот просек на јастогот бил за 40% повисок од минатата година како резултат на недостатоците во производството во клучните области како што се Мејн и Канада.

Цените на јастогот се очекува да останат високи во февруари поради помалите залихи од Канада и САД, рече Урнер Бери, поврзана со Mintec, во извештајот од 8 февруари.