Колку заработуваат директорите на фирмите од клубот „Седумте величествени“


Компаниите од „Седумте величествени“ – Мајкрософт, Епл, Нвидиа, Алфабет, Амазон, Мета и Тесла – имаат заедничка вредност од речиси 14 билиони долари.

Водењето на една од овие големи технолошки фирми значи да се добие прилично голема плата. Вкупниот надоместок на извршниот директор на Епл, Тим Кук, беше 63,2 милиони долари минатата година, на пример, иако Енди Џеси од Амазон доби „само“ околу 1,3 милиони долари.

Подолу е преглед кои извршни директори се најмногу платени и колкав е нивниот приход.

Извршниот директор на Епл, Тим Кук

Вкупниот надоместок на Тим Кук минатата година беше 63,2 милиони долари, но неговата годишна основна плата остана рамна на 3 милиони долари од 2016 година.

Бројката од 63,2 милиони долари ја вклучуваше неговата годишна основна плата, како и 46,9 милиони долари награди за акции и 10,7 милиони долари како компензација на план за стимулација без акции. Потоа добил уште 2,5 милиони долари како друг надомест, кој ги вклучува неговите трошоци за безбедност и деловните и личните патувања со приватен авион.

Неговиот надоместок во 2023 година е намален за речиси 40 отсто во однос на претходната година, кога доби 99,4 милиони долари. Тоа е затоа што инвеститорите на Епл беа повикани да гласаат против неговиот пакет за плаќање во 2022 година од страна на акционерска советодавна фирма, па Кук побара намалување.

Извршниот директор на Мајкрософт, Сатја Надела

Вкупниот надоместок на Сатја Надела беше 48,5 милиони долари минатата година, што е пад од 12 отсто од 54,9 милиони долари во 2023 година.

Од декември, извршниот директор на Мајкрософт поседувал 800.667 акции во компанијата, а поголемиот дел од неговата плата е поврзана со перформансите на компанијата, се вели во изјавата на застапниците.

Неговиот последен платен пакет вклучува плата од 2,5 милиони долари, акции вредни 39,23 милиони долари, 6,4 милиони долари неакциски стимулации и 360.000 долари друг надомест.

Вкупниот надоместок во неговата деценија како извршен директор надмина милијарда долари, според анализата на Блумберг за неговата заработка минатата година.

Извршниот директор на Нвидиа, Џенсен Хуанг

Џенсен Хуанг доби компензациски пакет од 34,2 милиони долари за последната фискална година на Нвидиа, која заврши во јануари. Се состоеше од 26,7 милиони долари награди за акции, 4 милиони долари парични бонуси и 2,5 милиони долари други трошоци, вклучително и осигурување на домот, автомобил и возач.

Тоа е 60 отсто зголемување во однос на претходната година, кога заработи 21,35 милиони долари. Тоа вклучуваше основна плата од 996.832 долари, награди за акции во вредност од скоро 19,7 милиони долари и речиси 700.000 долари за друг надомест. Просечниот сооднос на извршниот директор на вработените беше 94:1.

Извршниот директор на Мета, Марк Цукерберг

Од 2013 година, Марк Цукерберг има симболична основна плата од само 1 долар.

Сепак, не жалете за ко-основачот на Фејсбук, бидејќи тој добива уште милиони за да ги покрие трошоците за безбедност и логистика. Во 2023 година, неговата вкупна компензација беше 24,4 милиони долари, известува Инвестор.ме.

Тоа е пад од 27,1 милиони долари во 2022 година, што сугерира дека дури ни Цукерберг не бил имун на „годината на ефикасност“ на Мета за намалување на трошоците.

Извршниот директор на Алфабет, Сундар Пичаи

Исплатата на Сундар Пичаи во 2023 година беше 8,8 милиони долари.

Поднесоците до СЕЦ покажуваат дека неговата основна плата за 2023 година била 2 милиони американски долари, а тој добил и околу 6,77 милиони долари за лично обезбедување.

Според извештајот поднесен во април 2023 година, неговата вкупна компензација во 2022 година достигна речиси 226 милиони долари. Поголемиот дел од таа сума беше 218 милиони долари на залиха од тригодишен грант за акции.

Портпаролот на Гугл рече дека таквите награди се создадени за да покријат повеќегодишен период за да се наградат долгорочните резултати.

Извршниот директор на Амазон, Енди Џеси

Компензацијата на извршниот директор на Амазон за 2023 година изнесуваше 1,3 милиони долари, според најновиот извештај на компанијата. Ова вклучува плата од 365.000 долари и бонус за безбедност од 992.764 долари.

Неговиот остварен надомест изнесуваше 29,2 милиони долари, вклучувајќи ја и вредноста на неговите акции, што е за 12 отсто помалку од 33,2 милиони долари во 2022 година.

Остварената компензација на Џеси за 2023 и 2022 година беше значително помала од сумата што ја доби во 2021 година поради пониската цена на акциите на Амазон и помалку акции во изминатите две години, се вели во извештајот.

Џеси доби 212,7 милиони долари вкупен надоместок во 2021 година кога ја презеде функцијата извршен директор од Џеф Безос.

Според поднесокот, грантот на Џеси за 2021 година го сочинува најголемиот дел од неговиот надоместок во следните неколку години. Неговата награда за ограничени акции за 2021 година не започнува да се доделува до 2023 година, а повеќе од 80% од акциите се планира да се стекнат помеѓу 2026 и 2031 година.

Извршниот директор на Тесла, Илон Маск

Надоместокот на Илон Маск за 2023 година е во неизвесност откако судијата го одби неговиот пакет со плати од 56 милијарди долари со образложение дека имал несоодветно влијание врз одлуката поради неговите блиски врски со членовите на одборот.

Маск престана да зема плата од Тесла во 2019 година на негово барање, а неговиот пакет на плати се потпира на низа цели поставени во 2018 година, вклучително и 10-годишен грант од 12 транши од акциите што ги добиваат кога Тесла ќе погоди одредени цели. Кога ќе се помине секоја пресвртница, Маск добива акции еднакви на 1 отсто од акциите во тек во времето на доделувањето. Според Тесла, сите 12 цели се погодени до 2023 година.

Богатството на Маск најмногу доаѓа од неговиот удел во Тесла, но тој е и извршен директор на X/Twitter, Neuralink, Boring Company и SpaceX. Неговиот вкупен имот е 188 милијарди долари, според индексот на милијардери на Блумберг, што го прави трет најбогат човек во светот.