(Видео) Се формира нов океан: Расцеп го дели континентот на два дела


Научниците открија дека формирањето на нов океан е во тек и ќе ја распарчи Африка на два дела.

Истражувачите известуваат дека два дела од африканската копнена маса почнале да се одвојуваат, правејќи пат за цел нов океан да помине низ пукнатината. Земјите како Замбија и Уганда еден ден би можеле да имаат свое крајбрежје доколку копното продолжи да се раздвојува.

Според престижното списание „Geophysical Research Letters“, геолозите успеале да потврдат дека се создава нов океан додека африканскиот континент се дели на половина.

Пукнатина на границата на три тектонски плочи
Научниците успеаја да го пронајдат точното место каде за прв пат длабоко под земја се отвори континент со површина од повеќе од 30 милиони квадратни километри, пишува Унилад.

Пукнатината се наоѓа на границите на три тектонски плочи кои веќе некое време постепено се оддалечуваат една од друга. Геолозите посочија дека овој сложен тектонски процес ќе отвори место за целосно ново водно тело милиони години од сега.

Научниците открија дека расцепот, познат како Источноафрикански Ров, моментално е долг околу 55 километри, откако првпат се појави во 2005 година во пустините на Етиопија.

– Ова е единственото место на Земјата каде што можете да проучите како континенталниот расед станува океански – изјави Кристофер Мур од Универзитетот во Лидс.

Со помош на сателитски радарска технологија, Мур ја следел вулканската активност на источноафриканскиот регион, што најчесто се поврзува со постепеното распаѓање на континентот. Расцепот се наоѓа на границите на африканските, арапските и сомалиските тектонски плочи, а во последните 30 милиони години арапската плоча полека се оддалечува од африканскиот континент.

Ова исто тектонско поместување беше забележано и претходно кога Црвеното Море и Аденскиот Залив беа создадени помеѓу две поврзани копнени маси.

Сомалиската плоча исто така се оддалечува од африканската плоча – продлабочувајќи го својот пат низ долината Голема Рифт. Со помош на ГПС инструменти, истражувачите успеале прецизно да ги измерат движењата на земјата.

– Со помош на ГПС технологијата можеме да мериме стапки на движење до неколку милиметри годишно. Како што добиваме повеќе податоци од мерењето, можеме подобро да разбереме што се случува. Аденскиот Залив и Црвеното Море ќе го поплават регионот Афар и долината Голема Рифт и ќе станат нов океан, а тој дел од Источна Африка ќе стане свој посебен мал континент – изјави морскиот геофизичар и професор на Универзитетот во Калифорнија, Кен Мекдоналд.

Трите тектонски плочи се оддалечуваат една од друга со различни стапки, но Мекдоналд вели дека Арапинот се одвојува од Африканската со брзина од 2,5 сантиметри годишно. Африканската и сомалиската плоча се одвојуваат со побавна брзина од околу пет милиметри секоја година.