Американска корпорација стара 220 години се дели на три дела


Дупон (DuPont de Nemours), американска мултинационална хемиска компанија која датира од 1802 година, објави дека планира да се подели на три јавно тргувани компании.

Компанијата планира да ги расклопи своите бизниси со електроника и вода во свои компании кои се уште не се именувани во трансакција без данок за акционерите. Дупон соопшти дека очекува да ги заврши трансакциите за одвојување во следните 18 до 24 месеци и е предмет на конечно одобрување од одборот.

Најавата вклучуваше и промена во раководството: од 1 јуни, главниот финансиски директор на Дупон, Лори Кох, ќе влезе во улогата на извршен директор. Сегашниот извршен директор на Дупон, Ед Брин, ќе остане како извршен претседател. Кох ќе остане извршен директор на новиот, намален Дупон кога ќе заврши спин-офот, соопшти компанијата.

Поделбата на Дупон доаѓа во време на други големи, мултинационални компании кои прогласија банкрот во последниве години, при што многу извршни директори и корпоративни одбори ја фалат агилноста на помалите компании.

Во изјавата, Брин повтори слична мантра, велејќи дека трите помали компании ќе имаат поголема флексибилност по спин-офот.

„Тројното одвојување ќе ја отклучи зголемената вредност за акционерите и клиентите, а исто така ќе создаде нови можности за вработените“, рече тој. „Критично, секоја компанија ќе има поголема флексибилност да ги следи сопствените фокусирани стратегии за раст, вклучително и М&А за подобрување на портфолиото (спојувања и превземања).

Во последниве години, големите американски компании како што се J&J, Kellogg и General Electric објавија поделби и издвојувања од компаниите сигнализирајќи ја предноста за помали, попргави компании во однос на конгломератите кои станаа познати во претходните децении.

Ова е второ разделување на Дупон за половина деценија. Во 2019 година, DovDuPont, кој беше создаден со спојување на DuPont со Dov Chemical, се подели на три посебни ентитети: DuPont, Dov Chemical и Corteva, земјоделскиот бизнис на компанијата.

Во средата, Дупон соопшти дека новоформираната компанија за електроника ќе се фокусира на „полупроводнички решенија и напредни електронски производи“, додека новата компанија за вода ќе биде „сеопфатен снабдувач на решенија за вода“. Останатите поделби ќе останат како дел од Дупон.