Цената на нафтата се искачи на 83 долари


Цените на нафтата се зголемија на меѓународните пазари до 83 долари, бидејќи руската најава за намалување на понудата ги надмина сигналите од американската централна банка дека може да ги зголеми трошоците за задолжување доколку инфлацијата не се намали.

На лондонскиот пазар цената на барелот по пладне беше повисока за 92 центи од вчерашното затворање на трговијата и изнесуваше 82,82 долари. На американскиот пазар со барел се тргуваше за 97 центи поскапо, по цена од 78,54 долари.

Трговците се фокусираа на најавата на Русија дека планира да ја намали понудата за да ги надомести повисоките испораки во април.

Производната квота договорена со Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и група независни производители е надмината од „технички причини“ и Русија наскоро ќе достави до секретаријатот на ОПЕК план за компензација за оваа грешка, објави Министерството за енергетика во среда навечер.

ОПЕК + ќе се состане на 1 јуни за повторно да ја разгледа производната политика. Тие во моментов ја намалуваат понудата за 2,2 милиони барели дневно за да одговараат на намалената побарувачка.

Ограничената понуда и силната побарувачка би можеле да ги поддржат цените на подолг рок, велат аналитичарите.

„Како што продолжуваме да го гледаме пазарот на нафта како недоволно снабден, ги таргетираме цените на нафтата на лондонскиот пазар да се зголемат на 91 долар во наредните месеци… поддржани од здравата побарувачка и напорите на членките на ОПЕК + да одржат рамнотежа на пазарот на нафта“, рече аналитичар на УБС од Џовани Стауново.

Најавата за намалена понуда од Русија ги засени сигналите од американската централна банка дека би можела да ги зголеми каматните стапки доколку инфлацијата не се намали.

Записникот од последниот состанок на ФЕД покажа дека се разговарало и за можно зголемување на каматните стапки, со оглед на континуираниот силен раст на цените.

Повисоките долгорочни трошоци за задолжување ја инхибираат економската активност и побарувачката за нафта.

Одделно, ОПЕК објави дека барел од кошничката нафтени деривати на нејзините членки падна за 31 цент на 83,27 долари за барел во средата.